Bugojanac, sa svojim kolegama, kreirao marketing strategiju za Velež

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U proteklih par dana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru održano je Takmičenje studenata u marketing planiranju, gdje su studenti Ekonomskog fakulteta i multidisciplinarnog studija Poslovna informatika javno prezentirali marketing projekte i istraživačke studije koncipirane za 17 preduzeća/institucija iz HNK i šire.

Prezentacije su realizirane u prepunom amfiteatru Ekonomskog fakulteta, a istim su prisustvovali: marketing i generalni menadžeri preduzeća učesnika u projektu, univerzitetski nastavnici i saradnici, zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života, mediji, gosti. Danas je publikovana lista najboljih marketing projekata za akademsku 2016/2017. godinu, gdje je titulu najboljeg zasluženo osvojio marketing projekat rađen za FK Velež Mostar.

Projekat je urađen od strane studenata multidisciplinarnog studija Poslovna informatika, u kojoj se našao i Bugojanac Salem Malkić, student druge godine navedenog studija, zajedno sa kolegama: Čolaković Abdulahom, Šehić Anesom, Islamović Muhamedom i Brkan Elvedinom. Ova grupa studenata je u proteklom semestru, između ostalog: istražila razloge pasivnosti (neučlanjenost, nedolasci na utakmice) velikog broja osoba koje se smatraju simpatizerima FK Velež; predložila načine promovisanja koji bi na najbolji način, uz pozitivne performanse Kluba i nove pravce poslovanja, predstavili širokom auditorijumu koji je ciljna skupina Kluba; dizajnirali adekvatnu i efikasnu marketing strategiju kojom bi se povećao broj aktivnih članova koji bi se uključili u rad Kluba; kreirali kreativna rješenja direktnog i guerilla marketinga kako bi potaknuli partnere i sponzore koji mogu aktivno stimulirati dalji razvoj Veleža itd.

Naglašavajući, da pored njegove Iskre, kako mu je mama iz Mostara, Velež predstavlja njegovu drugu ljubav, Salem je ovom prilikom izjavio: “Mnogo uloženog truda i energije je na kraju donijelo i pozitivne rezultate. Ovo iskustvo nam je pokazalo kako svijet marketinga funkcioniše u praksi. Najveći uspjeh našeg projekta jeste taj što će Velež većinu predloženih ideja biti u stanju implementirati bez mnogo sredstava i ulaganja.”

Njegov kolega Abdulah Čolaković je stava: „Zaista sam presretan ostvarenim rezultatom. S velikim žarom i ljubavlju smo radili ovaj marketing plan, te smo kroz ovaj projekat još više ojačali našu ljubav prema Veležu. Ovim smo dokazali da se uz timski rad mogu postići zaista veliki rezultati. Također, istakao bih jako dobru atmosferu prilikom izrade marketing plana i dobru saradnju s upravom Kluba.  Nadam se da smo opravdali povjerenje nastavnog osoblja Fakulteta a i Kluba naravno, te da će urađeni projekat koristiti Veležu u budućnosti.“

Muhamed Islamović, student iz Sanskog Mosta, također je podijelio svoje impresije: “Jako mi je drago što se trud i rad isplatio. Maksimalno smo se zalagali da marketing plan za FK Velež uradimo prije svega sa ciljem da pomognemo i osvježimo marketing odjel Kluba sa našim vlastitim idejama. Veliko hvala za sve ljude iz Kluba koji su nam pružili maksimalnu podršku u protekla 3 mjeseca. Mojim kolegama također želim čestitati i zahvaliti se na odličnom timskom radu i zalaganju.”

Marketing projekat sa svim kreativnim rješenjima će biti poslan Upravi Veleža, a studenti će nastaviti aktivno pratiti realizaciju svojih ideja i radovati se uspjesima Veleža u narednoj sezoni, nadajući se da će upravo njihov projekat dodatno pomoći Veležu da se vrati u društvo najboljih, tamo gdje mu je mjesto.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/