Bugojanac Ilhan Bušatlić predložio odličan zaključak koji je usvojen: Oporezovat ćemo kladionice i bit će i viška novca za borce

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Jučer je jednoglasno usvojen prijedlog Zakona o demobilisanim borcima sa amandmanima Zukana Heleza koji omogućavaju da svaki demobilisani borac bio zaposlen ili ne, bio penzionisan ili ne ostvaruje neku vrstu naknade po osnovu učešća u oružanim sukobima.

Borci su ranije rekli da upravo Helezovi amandmani najbliže ispunjavaju ono što su njihovi zahtjevi.

SDP, DF i zastupnik Ilhan Bušatlić su tražili vanrednu sjednicu o Zakonu o igrama na sreću od kojeg bi se moglo finansirati sprovođenje Zakona o pravima boraca.

Nezavisni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Ilhan Bušatlić je kazao da je bio dobrovoljni maloljetni borac i da dembilisani borci nisu socijalni slučajevi: “Krivac što četiri godine nemamo ovaj zakon je vladajuća većina SDA – HDZ – SBB! Krivac što imamo ovoliko gladnih ljudi je isključivo SDA. Trideset godina ste vladali i stvorili ovoliku bijedu, sad preuzmite odgovornost! Ja ovdje ne govorim kao ovi dosad što su se svi našiljili na neku listu, ja nisam. Predsjedavajući gdje vam je HDZ, hoćete li njima skinuti 10 posto s paušala što ih nema ni prošle ni ove sjednice?”

Dodao je da državom vladaju begovske porodice koje imaju svoje klinike, apoteke i preduzeća, a da drugi nemaju šta jesti. Kazao je i to da zakon koji je dva mjeseca predložen nema veze sa zahtjevima boraca.

Za portal Bugojno-danas.info Bugojanac Ilhan Bušatlić dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH je dao izjavu nakon završene sjednice:

Bugojno Danas: Sjednica je završena, borci otišli zadovoljni kućama…

Usvojili smo zakon o pravima demobilisanih boraca koji prelazi određena sredstva iz budžeta koja objektivno sad ne mogu obezbijediti, a imamo Zakon o igrama na sreću koji nikada nismo usvojili, a koji je bio u proceduri. Suština zakona je da oporezuje korisnike igrača na sreću i da se ta sredstva od igara na sreću koja bi bila prikupljena u budžetu, da se direktno usmjere na finansiranje ovih beneficija koje smo mi danas dali demobilisanim borcima, od boračkog dodatka do prava koja imaju kod stambene izgradnje, kod procenta na platu koji mora poslodavac dati tako da se odnekle moraju namaketi pare da ne bude sada to mrtvo slovo

Bugojno Danas: Kada će krenuti isplata boračkog dodatka?

Od 1. januara 2019. će se početi primjenjivati i borački dodatak i sve druge beneficije i to iziskuje određen broj miliona. Dakle sve beneficije koje će opteretiti budžete, što Kantona, Federacije i BiH.

Bugojno Danas: Zakon o demobilisanim borcima je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, sada predstoji glasanje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, da li će tamo biti prepreka pri usvajanju?

Danas smo pokazali kako se bez HDZ-a može izvanredno funkcionisati, kada Zakon dođe na Dom naroda, HDZ će vjerovatno pokušati blokirati ovaj zakon, ali neće moći niti imaju neki razlog jer koliko se radi o bošnjačkim toliko se radi i o hrvatskim demobilisanim borcima.

Bugojno Danas: Kada će se glasati za Zakon o igrama na sreću koji ste predložili sa kolegama Đenanom Đonlagićem (DF) i Elvirom Karajlićem (SDP).

Prije više od godinu dana Zakon o igrama na sreću je bio na Parlamentu i HDZ ga je blokirao. Nije samo usvojen zaključak koji smo predložili već i prijedlog u zaključku da se ova sjednica održi do kraja ovog mjeseca. To je bitnije. Do kraja ovog mjeseca da se održi sjednica i da usvojimo Zakon o igrama na sreću gdje će se oporezivati sve ono što prođe kroz ove naše silne kladionice, to će biti značajna sredstva koja će puno više pomoći finansiranju prava demobilisanih boraca nego što smo mi predvidjeli zakonom. Tu će biti i viška novca. Ta će se sredstva ubirati Zakonom o igrama na sreću na poseban dio budžeta koji će se direktno usmjeriti za ove benefite koje smo mi danas usvojili za borce. Mi smo predložili 24.7. da se održi sjednica ali je predsjedavajući pomjerio za kraj sedmog mjeseca da se održi vanredna sjednica tako da će se održati od 24.-26.7. jedan od tih dana. Tada vjerovatno opet HDZ neće doći ali će onda na Domu naroda pokušati blokirati.

Bugojno-danas.info

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o