Bugojanac hafiz Mahir Ramić Kur'an naučio za 9 mjeseci, ovo je njegov put do titule hafiza

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Hvala i zahvala pripadaju samo Allahu, salavat i selam na posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda a.s, njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike vjere dini islama do Sudnjeg dana, poseban mahsuz selam najboljim bosanskim sinovima šehidima.

Kaže Allah dž.š u Kur'anu: “Ovaj Kur'an vodi jedinom ispravnom putu, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika”.

Svaki put i način do stizanja najveće ovodunjalučke titule je jedinstven i unikatan, pa je tako i moja priča nekako posebna. Nakon što sam završio osnovnu školu u Gornjem Vakufu, 2008. godine sam upisao Karađoz-begovu medresu i upravo sa učenjem hifza sam krenuo u medresanskim klupama, tačnije u drugom razredu. Moja prva ramazanska praksa bila je u naselju Poljice, Bugojno, u kojem sam živio i živim i dalje. Taj ramazan sam proveo kao mujezin i softa u svom džematu, i upravo tad moja želja za učenjem Kur'ana napamet se rodila. Želio sam da znam što više kur'anskih sura napamet, pa sam krenuo sa učenjem Amme džuza. Nakon što je krenula nova školska godina, upisujem se u sekciju hifza koju je vodio moj muhafiz, kurra hafiz Armin Abaza. Svi članovi sekcije su prvo trebali naučit i savladat posljedni džuz u Kur'anu, Amme džuz, pa su onda mogli da izaberu da li će učit po krugovima ili po redu. Ja sam se odlučio da učim po redu, i nakon što sam proučio i prešao zadnji džuz, krenuo sam da učim napamet od sure El-Bekare pa nadalje.

Sjećam se da sam za 10 dana uspio da naučim cijelu suru El-Bekare, 49 stranica, i tada je moj muhafiz prepoznao u meni talenat i posebnu pažnju usmjerio ka meni. Ispočetka sam učio po 2, 3 stranice na dan, ali kako sam više učio tako sam mogao više da memorišem, pa sam znao i da naučim po 10 stranica na dan. Dan po dan, mjesec po mjesec, Uzvišeni Allah me je počastio da za nepunih 9 mjeseci naučim cijeli Kur'an napamet, a posljednje ajete napamet sam naučio upravo tokom ramazana 2010. godine, gdje sam obavljao dužnost softe u jednom od džemata Medžlisa Jajce. Nakon toga, moj muhafiz preslušao me cijeli Kur'an, i krenuo sam sa učenjem nove hatme koju sam proučio za mjesec dana. Poslije te hatme, proučio sam još jednu za 15 dana i odlučio sam zajedno sa svojim muhafizom da izađem pred komisiju Rijaseta.

U periodu od 2-16 maja 2011. godine sam proučio cijeli Kur'an pred Komisijom za hifz Rijaseta i tako postao prvi hafiz Karađoz-begove medrese koji je ovu titulu stekao u učeničkim klupama od njenog reaktiviranja. Sa najčasnijom titulom koju čovjek može za ovodunjalučkog života dostići – titulom hafiza Časnog Kur'ana sam se okitio u 17-oj godini života. Moram spomenut da je veliku podršku mom učenju i uspjehu dala upravo Karađoz-begova medresa, njen tadašnji direktor, profesori medrese, a naravno, najviše od svega moj muhafiz. Hafiska dova proučena je 04.06.2011.godine, u Karađoz-begovoj džamiji u prisustvu velikog broja džematlija, prijatelja i porodice. Hafisku diplomu dodijelio mi je tadašnji naibu-reis hfz. Ismet ef. Spahić.

Put učenja hifza nije nimalo lahak, i potrebno je mnogo truda, volje, želje, tvrdoglavosti, inspiracije. Svaki hafiz ima neki dio Kur'ana ili suru koja je bila malo teža za naučiti i savladati, i gdje treba više truda da posveti. Meni je posebno teška bila sura Et-Tevba, i sjećam se da sam, dok sam nju učio napamet, nailazio na mnoge poteškoće, miješao sam ajete, raspored stranica i ajeta sam gubio, toliko sam učio da su mi suze same dolazile od bola koji sam imao u glavi. Mnogo puta mi je naumpalo da prestanem, da odustanem i završim s učenjem, ali hvala Allahu, dž.š., pa mi je dao snage da nastavim, jer sam već bio naučio haman 200 stranica, pa mi je bilo žao da to prekinem.

Zahvalan sam Uzvišenom Allahu koji me je počastio ovom titulom, koju pažljivo čuvam i ponosno nosim, te zbog toga što imam priliku da sada kao imam prenosim svoje znanje učenicima, djeci, svojim džematlijama i prijateljima. Zadnja zahvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova.

Za Hifz.ba piše: hfz. Mahir Ramić

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/