BOSS – BUGOJNO: Bugojancima trebaju stabilne firme i nova radna mjesta

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Iz ove partije kažu da o siromaštvu u gradu na Vrbasu, najbolje svjedoči podatak da je u 2014. god 24% ukupnog stanovništva primalo različite oblike socijalnih davanja

Kao rezultat politikantskih kalkulacija lokalne vlasti, Bugojno je u vrhu Bosansko Hercegovaćke liste po broju nezaposlenih ,siromaštvu i dugu Opštine, koji je među najvećima u Bosni i Hercegovini.”Propalim privatizacijama u proteklom periodu, samo u industrijskoj zoni ugašeno je 10 velikih preduzeća u kojima je radilo blizu 15 hiljada radnika. Bugojanci koji su nekada radili u tim fabrikama i hranili svoje porodice danas su na rubu egzistencije i uglavnom svoja prava traže štrajkovima”, kaže se u saopštenju BOSS-Bugojno.

Iz ove partije kažu da o siromaštvu u gradu na Vrbasu, najbolje svjedoči podatak da je u 2014. god 24% ukupnog stanovništva primalo razne oblike socijalne pomoći, a zbog niskoh plata ljudi se masovno iseljavaju.

S obzirom da je prosječna zarada u Bugojnumeđu najnižim u državi, onda je lako razumjeti sve one koji napuštaju grad.Za ovako tešku ekonomsku situaciju u Bugojnu odgovornost je na lokalnoj vlasti i Vladi Bosne i Hercegovine.
Stoga prvi korak u oporavku grada biće demokratska smjena vlasti, koja je iscrpila sve kapacitete i pokazala koliko i šta može u pogledu stvaranja uslova za dobrobit svih građana” navodi se u saopštenju BOSS-a Bugojno.
BOSS-Bugojno daje i konkretne predloge šta bi trebalo uraditi da bi se situacija promijenila.

Da bi pokrenuli privredu potrebno je prije svega da država u saradnji sa lokalnom upravom stimuliše postojeće privredne subjekte direktno ili subvenicijama čime bi se omogućilo njihovo stabilno poslovanje. Zatim, obezbjediti uslove za izradu investicionih projekata u oblasti prerađivačke industrije, uvesti poreske olakšice za buduće investitore za period 3-5 godina i time stvoriti uslovi za dugoročno zapošljavanje i sigurniju egzistenciju građana Bugojna” zaključuje se u saopštenju BOSS-a Bugojno.

Predsjednik BOSS-a Bugojno
Safet Idrizbegović

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/