BiH: Ukoliko ne plati kaznu, vozač bi mogao u zatvor?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Vozači u BiH duguju 60 milijuna maraka za neplaćene prometne kazne. Vrtoglava brojka odraz je rupa u zakonu, koje nesavjesnim vozačima omogućuju izbjegavanje plaćanja, kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za sigurnost prometa RS.

“Primjera radi, ni vozilo kojim upravljaju nije njihovo vlasništvo, nego je vlasništvo nekog od rodbine. Zatim, rade pretežno neki posao na crno, nemaju otvoren ni tekući račun gdje mu liježu određena primanja”, rekao je Milenko Jaćimović za ATV.

U takvim slučajevima, kazne je nemoguće naplatiti, tvrdi Jaćimović. Samo jedan vozač iz Sarajeva ima više od 300 prekršaja, a državi duguje 43.000 maraka. Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa tvrdi da postoje mehanizmi prinudne naplate, ali i da sudovi trebaju raditi svoj dio posla.

“Onaj tko je dao nekome vozilo na upravljanje, a taj ima već prekršaja iza sebe mnogo, onda će riskirati da to njegovo vozilo ode na licitaciju, bude prodato, i budu namirene kazne. Drugi mehanizam je da se kazna, ukoliko se ne plati pretvori u kaznu zatvora”, rekao je Radović.

Najviše duguju vozači koji su vozili prebrzo ili pod utjecajem alkohola. Također, nakon pet godina, prekršaji zastare, pa se brišu iz registra. To naplatu dodatno otežava. Banjolučani kažu da plaćaju kazne, ali da bi se pravila više poštovala kada bi nesavjesne vozače jače “udarili po džepu”.

Iz Agencije za sigurnost prometa poručuju da su izmjene zakona potrebne. Kažu da su sankcije izgubile smisao, jer ako se plati u roku od 8 dana, kazna je duplo jeftinija. U BiH su, tvrde, najblaže kazne u regiji pa se tako za nevezivanje pojasa plaća 30, a za vožnju pod utjecajem alkohola svega 50 maraka.

prvi.tv

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/