BiH: Moguća otkupna cijena maline od 4,5 KM po kilogramu?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Prema pisanju srpskih medija koji se pozivaju na informacije od pojedinih otkupljivača i udruženja, početna cijena za otkup maline bit će oko 2,3 eura po kilogramu, što je u našoj valuti oko 4,6 KM.

Predsjednik Asocijacije proizvođača jagodičastog voća “Malinari Srbije”, Dobrivoje Radović, na sjednici Upravnog odbora udruženja se složio i s drugim članovima Udruženja da početna cijena za otkup maline ne smije biti ispod 4,5 KM, odnosno ne smije biti manja od izvozne cijene griza po kilogramu.

Proizvođači u Bosni i Hercegovini očekuju sličnu otkupnu cijenu. U razgovoru s nekoliko malinara iz Busovače saznali smo kako pojedini otkupljivači najavljuju cijenu od 3,70 do 4 KM, no proizvođači se nadaju da će otkupna cijena za kilogram maline iznositi oko 4,5 KM, što bi bila njena stvarna vrijednost.

Iz Saveza proizvođača jagodičastog voća Bosne i Hercegovine dobili smo informaciju kako je Savez dogovorio direktan izvoz 650 tona maline u Švicarsku. Na sreću brojnih malinara iz BiH ovo je tek početak suradnje koja bi se trebala ovjekovječiti s novim sporazumima i dogovorima o većem izvozu iz Bosne i Hercegovine.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/