BiH: Moguća otkupna cijena maline od 4,5 KM po kilogramu?

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Prema pisanju srpskih medija koji se pozivaju na informacije od pojedinih otkupljivača i udruženja, početna cijena za otkup maline bit će oko 2,3 eura po kilogramu, što je u našoj valuti oko 4,6 KM.

Predsjednik Asocijacije proizvođača jagodičastog voća “Malinari Srbije”, Dobrivoje Radović, na sjednici Upravnog odbora udruženja se složio i s drugim članovima Udruženja da početna cijena za otkup maline ne smije biti ispod 4,5 KM, odnosno ne smije biti manja od izvozne cijene griza po kilogramu.

Proizvođači u Bosni i Hercegovini očekuju sličnu otkupnu cijenu. U razgovoru s nekoliko malinara iz Busovače saznali smo kako pojedini otkupljivači najavljuju cijenu od 3,70 do 4 KM, no proizvođači se nadaju da će otkupna cijena za kilogram maline iznositi oko 4,5 KM, što bi bila njena stvarna vrijednost.

Iz Saveza proizvođača jagodičastog voća Bosne i Hercegovine dobili smo informaciju kako je Savez dogovorio direktan izvoz 650 tona maline u Švicarsku. Na sreću brojnih malinara iz BiH ovo je tek početak suradnje koja bi se trebala ovjekovječiti s novim sporazumima i dogovorima o većem izvozu iz Bosne i Hercegovine.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/