BiH će za vikend biti najhladniji dio evropskog kontinenta

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U idućim danima Bosnu i Hercegovinu zahvatit će val hladnoće, a meteorolozi najavljuju temperature i do -20 stepeni. Federalni hidrometeorološki zavod već je za subotu najavio izrazito leden dan, a Nedim Sladić, član tima “Bosnia Storm Chasers”, kaže kako bi ovaj prodor hladnoće mogao biti jedan od najjačih koji je Bosna i Hercegovina zabilježila još od čuvene sibirske hladnoće iz januara 2005. godine, piše Večernji list BiH.

Ekstremne vrijednosti

“Ono što će biti pomalo neuobičajeno je da će Bosna i Hercegovina, zajedno s Kosovom i Srbijom, biti najhladniji dio evropskog kontinenta u razdoblju od 5. do 9. januara. Vrhunac stiže u noći s petka na subotu kada će, kako uz razvedravanje tako i uz snijeg na tlu, ionako niske temperature dodatno pasti. U velikom dijelu Bosne i Hercegovine u prvim satima subote očekuju se ekstremno niske vrijednosti, pa bi stoga u Sarajevu temperatura mogla varirati između -22 i -23 stepena, a na planinama lagano skliznuti i ispod -26 stupeni.

Osigurati ogrjev

Na Pešterskom se platou očekuje temperatura i do minus 30 stepeni. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo već je izdao preporuke u slučaju jakih zima odnosno ekstremno niskih temperatura. U tim preporukama navodi se kako je potrebno stalno pratiti radijske i TV izvještaje o trenutačnim vremenskim uslovima i potrebnim informacijama, nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica. U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera te sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC šolje, sifona), potrebno je uliti nesmrzavajuću tekućinu (permant).

Također, potrebno je što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru, a to se posebno odnosi na hronične bolesnike, djecu, trudnice i starije osobe.

Prije izlaska na otvoreno preporučuje se obući dovoljno toplu odjeću i obuću, s naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).

Vlasnici ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni su redovno i pravodobno održavati, čistiti od snijega i poledice pločnike ispred te prilaze koji vode do objekta. Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova objekta dužni su ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi.

Čišćenje snijega s krova opasan je posao te je bolje za to angažovati stručnu službu, navodi se u uputama.

Također, treba izbjegavati kretanja bez veće potrebe, posebice ispod krovova objekata ili drveća.

Ako ste zbog obilnih snježnih oborina i neočišćenih cesta ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji, slučaj potrebe medicinske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate u nužnim namirnicama ili energentima i slično, potrebno je nazvati broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći, navode iz nadležnih službi.

fokus.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/