Bh. spasioci se vratili iz Turske: Emotivan susret sa porodicama, kolegama i prijateljima

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Pripadnici federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Gorske službe spašavanja Federacije BiH, vratili su se iz Turske.

Prethodnih dana su u pokrajini Hatay u Turskoj, učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili jug zemlje.

U Turskoj se od prošle sedmice nalazio veliki broj spasilaca iz Bosne i Hercegovine koji su djelovali kroz entitetske gorske službe spašavanja, ali i Federalnu upravu civilne zaštite.

Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Tursku odmah nakon zemljotresa koji je odnio desetine hiljada života.

U poslijepodnevnim satima su ih na platou preko puta Vijećnice dočekali kolege, prijatelji, porodica i sugrađani.

Nakon postrojavanja na platou preko puta Vijećnice spasioci su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast stradalim u zemljotresima u Turskoj.

Kolona će produžiti u Aziće, gdje će ih dočekati zvaničnici Vlade FBiH, kao i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite.

Nakon prolaska kroz Sarajevo, ekipe iz drugih bh. gradova nastavljaju dalje prema svojim gradovima.

U Tuskoj se od prošle sedmice nalazio veliki broj spasilaca iz Bosne i Hercegovine koji su djelovali kroz entitetske gorske službe spašavanja, ali i Federalnu upravu civilne zaštite.

Bh. spasioci ispred Vijećnice u Sarajevu Foto/AA

Trinaest timova za potragu i spašavanje od 234 osobe iz Bosne i Hercegovine stiglo je u Turkiye odmah nakon zemljotresa koji je odnio desetine hiljada života.

U razornim zemljotresima na jugu Turske poginule su najmanje 40.642 osobe. Povrijeđeno je više od 108.000 ljudi.

Zemljotresi jačine 7,7 i 7,6 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras, pogodili su 11 provincija, uništivši hiljade zgrada i pogodivši više od 13 miliona ljudi.

U Siriji je poginulo najmanje 5.840 ljudi.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/