Besim Ohran: Ekološka bomba u Batuškom lugu uništava Gornji Vakuf

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Gradska deponija Batuški lug na koju se odlaže otpad iz cijele općine Gornji Vakuf, a koja je smještena na aluvijalnoj terasi između rijeka Krušćica i Vrbas, decenijama ugrožava zdravlje ljudi, kvalitet zraka, vode i tla. Primarni razlog tome je činjenica da su lokalne vlasti u našoj općini na čelu sa odlazećim načelnikom Čauševićem odlučile da ne poštuju nikakve zakonske regulative vezane za formiranje i održavanje lokalnih deponija. Prostodušni kakvi već jesu, Čaušević i njegovi savjetodavci istog mentalnog sklopa misle da ako uspješno, nekažnjeno i bez ikakvih posljedica krše državne zakone, isto važi i za zakone prirode. Nažalost po sve stanovnike našeg grada, priroda je neumoljiva i žestoko kažnjava one koji je ugrožavaju.

Struktura tla na kojem je smještena predmetna deponija, odnosno narodski rečeno divlja deponija sačinjena je od poroznih materijala: šljunka i pijeska. Posljedično, sve nečiste materije bez velikog otpora procjeđuju se kroz ovaj materijal u podzemne vode odakle gravitaciono migriraju i šire se po cijeloj plodnoj ravnici pozicioniranoj između vodotoka Vrbasa i Krušćice. Uzevši u obzir da se pored komunalnog na gorepomenutu deponiju odlažu i različite vrste opasnog otpada, opasnosti koju izaziva ova ekološka bomba ne možemo ni zamisliti. Kako odlazećem načelniku nikada nije palo na pamet da zatraži stručne analize i studije o uticaju deponije Batuški lug na okolinu, ne postoje nikakve tačne informacije o šteti koja je već nanesena prirodi. Stručnjaci smatraju da je zbog specifičnog kretanja podzemnih voda koje su teško zagađene ocjednim vodama sa deponije već izazvano teško zagađenje cijele aluvijalne terase uskopaljske doline.

Sama pozicija, odnosno tijelo deponije je praktično smješteno uz proizvodne hale u industrijskoj zoni. Naime, vazdušna udaljenost tijela deponije od proizvodnih postrojenja je manja od 50 metara, što predstavlja apsolutno kršenje Zakona o zaštiti okoliša. Kakvu havariju su izazvali Čaušević i njegovi naredbodavci bi možda mogli i naslutiti da barem nekad posjete ovo ruglo i da lično osjete miomirise sa deponije koji su sjajan simbol i metafora njihove vladavine i upravljanja Gornjim Vakufom-Uskopljem.

Jasno je da naša općina, kao i sve druge lokalne zajednice, treba da ima prostor na koji će biti odlagan komunalni otpad. Ipak, takav projekat zahtjeva detaljne i profesionalne pripremne radnje kako bi deponija imala što manji uticaj na okoliš a samim tim i na kvalitet života u lokalnoj zajednici. Prema međunarodnim standardima sanitarne deponije treba graditi u čvrstim i nepropusnim prirodnim zonama uz poštovanje svih preventivnih mjera i zakona. S obzirom na to da Gornji Vakuf-Uskoplje ima vrlo razgranatu i bogatu hidrografsku mrežu, zaista je neophodno uvažavati sve postojeće standarde i zakone u ovoj oblasti, odnosno voditi se mišljenjem i nalazima stručnjaka iz oblasti rudarstva, geologije, geotehnike i prostornog planiranja, te važećim zakonskim propisima u FBiH prilikom odabira potencijalnih lokacija za izgradnju deponije komunalnog otpada. Ovim bi se sačuvao naš hidropotencijal i izbjeglo ugrožavanje poljoprivredne djelatnosti koja čini važnu ekonomsku granu u našem gradu. Jedna od ključnih elemenata za rješenje ovakve vrste problema jeste i podrška viših nivoa vlasti i odmjerenog zalaganja lokalne samouprave.

Načelnik i njegov tim sastavljen s koca i konopca ne mare ni za građane, njihov način života, niti za poljoprivredu, a zaštita prirode im je zadnja rupa na svirali. Njihovo viđenje optimalne lokacije je da samo nije u centru grada, a sve ostalo je nebitno.

Nakon što je odlazeći načelnik uvidio da mu je pružen nikakav otpor u vezi svih nelegalnih i za prirodu pogubnih radnji oko deponije Batuški lug, bez ikakvog razmišljanja je podržao i projekat izgradnje regionalne deponije na teritoriji naše općine. Da li je podršku ovom projektu donio nakon što je obećana finansijska korist za Gornji Vakuf-Uskoplje koju je on već vidio u svom džepu ili zato što stvarno ne mari za zdravlje građana nije poznato.

Mišljenja vrhunskih stručnjaka iz ove oblasti koji su kritikovali većinu pripremnih radnji za izgradnju regionalne deponije tokom kojih su urađene kvazi Studije o izboru lokacije i Studije izvodljivosti Čauševićev krug nije smatrao neophodnim uzeti u razmatranje. Takođe, činjenica da lažne studije nisu uzele u obzir da planirana lokacija krši više odredbi Federalnog zakona o upravljanju otpadom, uključujući one o obaveznoj udaljenosti regionalne deponije od stambenih objekata, vodotokova, izvorišta i vodovodnog sistema nije doticala Čauševića. Koliko je odlazeći načelnik svim srcem podržavao ovaj, sada već propali projekat, govori i činjenica da je u novoosnovano javno preduzeće zaposlio podobne kadrove, svi redom bez dana radnog iskustva, koji su godinama primali plate i nadoknade, bez da su uradili bilo šta.

Ako postoji ijedna pozitivna stvar oko regionalne deponije kolokvijalno poznate kao ‘Čakijevo smetljište’, to je da je ovaj kriminalno-amaterski projekat možda i prvi put poslije rata ujedinio sve građane Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Proteste protiv ove čudovišne deponije podržali su Bošnjaci i Hrvati, hodže i fratri, zaposleni i nezaposleni, roditelji i djeca. Svi redom su ustali i rekli jedno veliko NE Čakijevim zamislima i idejama tako što su odabrali svoje zdravlje i budućnost svoje djece nad podjelama i profitom vladajuće halke u našoj općini.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primjera kako je odlazeći načelnik proćerdao više od decenije naših života, skršio samo Bog zna koliko narodnih para i doveo nas sve u bijedu, jad i čemeru – natjerao nas da se gušimo na deponijama njihovih zlodjela ili da napustimo ovu ludu kuću i odemo u zemlje gdje nema režima kakav je uspostavio Čaušević i njegova družina.

Iz svega navedenog može se samo zaključiti da bi ostanak Čauševića i njegovih ahbaba na vlasti, odnosno realizacija njihovih projekata koji podrivaju sve moguće aspekte života jedne općine i uništavaju prirodne i ljudske resurse Gornjeg Vakufa-Uskoplja prisililo lokalno stanovništvo da reaguju onako kako reaguju ljudi u svim autokratskim režimima kada uslovi života padnu ispod svakog ljudskog dostojanstva. A nezadovoljstvo bi se sigurno ispoljilo u obliku ‘gornjovakufskog proljeća’, te bi se vlast rušila na nasilan način. Našem gradu ne trebaju neredi, nego lokalna uprava koja brine o njegovim građanima i njihovim potrebama, a takvu upravu i načelnika stanovnici našeg grada mogu i vjerujemo da hoće izabrati na predstojećim lokalnim izborima.

U uređenim društvima vlast je servis i blagodat, a ne prijetnja, strah i nesreća kakva je našu općinu pogodila.

Besim Ohran Kandidat za načelnika Općine Gornji Vakuf-Uskoplje

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o