Asocijacija žena i asocijacija mladih SDA Bugojno obilježavaju Dan bijelih traka “Prijedor ‘92”

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

U organizaciji Asocijacije žena i Asocijacije mladih SDA Bugojno, u utorak, 31.maja, bit će obilježen Dan bijelih traka u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva prijedorske regije.

Ovaj dan obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. kada su vlasti u Prijedoru nesrpskom stanovništvu naredile da na vidna mjesta istaknu bijele trake, a na kuće da stave bijele čaršafe. Ovo je bio uvod u zločine koji će se poslije toga desiti na području ove općine.

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Od kraja maja do kraja augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta i 256 žena. Više od 53.000 stanovnika opštine Prijedor je opljačkano, poniženo i protjerano. Sva vjerska, kulturna i ekonomska dobra Bošnjaka i Hrvata su totalno uništena.

Aktivisti Asocijacije žena i Asocijacije mladih OO SDA Bugojno će u utorak, upriličiti šetnju ulicama Bugojna, kako bi podsjetili na strašni oblik diskriminacije i sve strahote koje su se desile na području općine Prijedor. Dan bijelih traka je simbol sjećanja na progon, ali i potvrda opredjeljenja za trajnu borbu protiv fašizma, diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta i poricanja zločina. I ove godine će se na glavnom gradskom trgu u Prijedoru, okupiti preživjeli članovi porodica ubijenih Prijedorčana, bivši logoraši, ali i veliki broj prijatelja iz BiH i inostranstva.

To će biti mirno okupljanje na kojem će se ukazati na sve strahote koje su se desile u ovom gradu, a ove godina će kao i prethodne, biti u znaku inicijative za podizanje spomen-obilježja ubijenoj prijedorskoj djeci.

“Već dvije godine roditelji ubijene djece pokušavaju da u Prijedoru podignu spomenik za 102 ubijene prijedorske djece. Međutim, lokalne gradske vlasti nisu imale sluha, ignorisali su te zahtjeve i tu inicijativu nisu ni uzeli kao tačku dnevnog reda “ističu iz Udruženja logoraša “Prijedor ‘92”.

Dan bijelih traka bit će obilježen u brojnim gradovima BiH ali i u Zagrebu, Beču te drugim evropskim gradovima. Iz SDA Bugojno pozivaju građane da im se pridruže kako bi zajedno obilježili Dan bijelih traka.

Protestna šetnja, odnosno šetnja sjećanja, krenut će u utorak, 31.maja, ispred  prostorija SDA Bugojno u 14 sati.

OO SDA BUGOJNO

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/