Amir Agić: Sanjin Sefić mogao bi u petak biti pušten na slobodu zbog sistema

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Sanjin Sefić u martu ove godine proglašen je krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč, te mu izreklo kaznu od 17 i po godina zatvora.

Tu odluku je donijelo Vijeće Kantonalnog suda na ponovljenom suđenju u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović. 

Amir Agić, otac stradale Selme, za portal Radiosarajevo.ba kaže kako je sinoć saznao da postoji velika mogućnost da ubica njegovog djeteta izađe na slobodu za tri dana zbog sporosti pravosudnog sistema odnosno zbog tehničke stvari.

Sanjinu Sefiću je donesena drugostepena presuda, a na ročištu u Vrhovnom sudu FBiH 20. oktobra mu je produžen pritvor za dva mjeseca. Trebalo je da u zakonskom roku od 30 dana bude donesena presuda.

“Nismo uopšte razmišljali da tako nešto može da se desi. 55 dana niko iz Vrhovnog suda Federacije BiH nije reagovao. Danas je 1555 dan kako traje naša agonija i šta sad treda da mi radimo. Ja neću dozvoliti da on izađe napolje”, poručio je Amir.

On ističe da ukoliko rješenje ne stigne do 19. decembra Sanjin Sefić izlazi na slobodu.

“Možete samo misliti kako je našim porodicama. Ne znam više šta se dešava u ovoj državi, nije samo VSTV, sve je redom pokvarenom. Da nismo radili kako jesmo, ništa se ne bi dešavalo. Ako bude trebalo džaba i korona i sve ja ću organizirati proteste u Sarajevu, pa neka mene hapse”, rekao je Amir i dodao:

“Ako on izađe iz zatvora, onda je ovo napravljeno da on pobjegne iz Bosne i Hercegovine”.

Agić kaže da je simptomatično što u sudskom vijeću Vrhovnog suda FBiH sjede dvojica sudija kao i kod slučaja Memić i da su baš ti predmeti problematični.

“Advokatica mi tvrdi da oni to ne smiju uraditi, ali smatram da oni rade šta god hoće”, zaključio je on.

Prema posljednjim infrmacijama koje je Amir dobio od advokatice Vrhovni sud FBiH nije još uvijek donio odluku.

Podsjećamo, Sanjin Sefić je 10. oktobra 2016. u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Prema informacijama Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, radi se o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira.

Sefić je 11. oktobra, u jutarnjim satima prešao državnu granicu između Bosne i Hercegovine i R Srbije, a uhapšen je 12. oktobra u Novom Sadu. BiH je izručen dva mjeseca kasnije.

Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu i predmet vratio Kantonalnom sudu na ponovno rješavanje.

Optužnicom su ranije bili obuhvaćeni i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, kojima je na teret stavljeno krivično djelo pomoć počiniocu nakon krivičnog djela.

Presudom iz septembra 2018. bio je osuđen na 14 i po godina zatvora.

RadioSarajevo.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/