Američki mediji: Ventilatore koje mi bacamo u smeće vlasti u BiH nabavile po napuhanim cijenama

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Bh. mediji nedavno su objavili da je u američkoj državi Floridi uništen veliki broj kineskih respiratora ACM812A, u Bosni i Hercegovini poznatijih kao “Malina respiratori”. Razlog uništenja je što nisu uvršteni na američku listu odobrenih medicinskih aparata za Covid pacijente.

Ova vijest izazvala je mnogo pažnje u bh. javnosti jer je riječ o istim uređanjima koji se odobreni za upotrebu u BiH i podijeljeni bolnicama.

Isto tako, dešavanja u BiH u vezi s ovim ventilatorima sada su zainteresovala američke medije. Tako je portal iz Majamija Local 10 News objavio tekst o tome šta se u BiH dešavalo u vezi s ovim uređanjima.

Kako navodi ovaj medij u jučer objavljenom tekstu, ista vrsta medicinskih ventilatora kineske proizvodnje koji su nedavno na Floridi tretirani kao otpad, “povezan je s navodnom rastrošnošću u javnom slučaju korupcije na jugoistoku Evrope”.

“Izvještaj portala Local 10 News o potpuno novim medicinskim ventilatorima kineske proizvodnje koji su bačeni u smeće u okrugu Miami-Dade dospio je u medije u Bosni i Hercegovini, gdje skandal koji obuhvata vladine dužnosnike optužene za pranje novca i primanje mita uključuje istu marku i model”, objavili su na ovom portalu.

Licencirani američki carinski broker sa sjedištem u gradu Doral u Miami-Dadeu nedavno je naredio bacanje ventilatora ACM812A vrijednih milione dolara čiji je proizvođač Peking Aerospace ChangFeng.

Američka agencija za hranu i lijekove nije uvrstila ove ventilatore na listu odobrenih uređaja za vanrednu upoterbu za liječenje Covid pacijenata. To je razlog zbog kojeg je američki carinski posrednik u ime neimenovanog klijenta bacio milione dolara vrijedne nove, neiskorištene ventilatore, navodi portal.

“U Bosni i Hercegovini, tužitelji tvrde da su premijer Federacije BiH, najviši dužnosnik civilne zaštite i vlasnik firme koja je od Vlade dobila oko 5,5 miliona dolara, uključeni u shemu za uvoz 100 ventilatora ACM812A po veoma napuhanim cijenama”, navodi Local 10 News.

Dodaju da je proces u BiH u toku a da optuženi negiraju bilo kakvu nezakonitost.

Klix.ba

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o