Almir Velagić, pod njemačkom zastavom niže uspjehe: San mi je medalja u Rio de Janeiru

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Almir Velagić, višestruki njemački olimpijac i osvajač brojnih medalja, rođen je u Bosni i Hercegovini, tačnije Livnu. Almir je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u weightliftingu završio na odličnom sedmom mjestu te postavio svoj novi lični rekord.

Nekoliko dana poslije Svjetskog prvenstva Almir je ekskluzivno za list Sport Avaz otkrio svoje dojmove sa natjecanja održanog u Americi, ali i priznao koji su mu ciljevi u narednom periodu.

Sa svojim rezultatom sam potpuno zadovoljan, jer sam sa svoje 34 godine postavio lični rekord, to je nešto posebno i neobično. Kvalifikovao sam se za Olimpijske igre u Riju 2016.godine kao prvi njemački dizač i sa najboljim rezultatom, te 25 kg. Preko olimpijske norme što je njemački Olimpijski komitet i najavio. Sa sedmim mjestom baš i nisam zadovoljan jer sam siguran da pod istim uslovima za moju konkurente sigurno bi osvojio medalju. S tim mislim na doping kontrole koje imam oko 20 godišnje, a moji internacionalni konkurenti ponekad nemaju ni jedne kontrole. U Njemačkoj je kontrolni sistem za doping kontrole jako razvijen, dok je u drugim država mnogo slabiji, a u nekim čak i ne postoji. Volio bih da budemo svi pod istim uslovima pa da pokažem i da se vidi koje najjači čovjek na svijetu, ističe Almir, te priznaje da mu je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru san osvojiti medalju .

Iza njega je veliki broj treninga, nastupa i prvenstva , pa smo ga pitali da li je možda vrijeme i za odlazak u zasluženu “penziju”.

Ja se ovim sportom bavim 23 godine i taj sport je moj život. Profesionalno živim od weightliftinga od 2001 godine, od kada sam u Njemačkoj armiji imam svoju redovnu platu. Oslobođen sam od vojske za svoj trening i takmičenje tako da sedmično treniram do deset puta. Naravno da ponekad razmišljam o tome da prestanem jer sam već u nekim godinama kada sportaši idu u penziju. Često čujem da sam kao dobro vino, “što stariji to bolji”. Ovakva takmičenja me motiviraju da dalje dižem i borim se i bila bi šteta da na gledam na TV-u kada su Evropska ili Svjetska prvenstva. Gledao bih kako se medalje dijele sa rezultatom koji bi ja mogao još da uradim.

Na posljednjem prvenstvu u Americi, Bosna i Hercegovina zvanično nije imala svog predstavnika. Almir je rođeni Livnjak, supruga mu je iz Bugojna, gdje ga ljeti kada odmara i možemo sresti.

Bosna i Hercegovina ima mene. Ja se ne takmičim samo za Njemačku nego i za BiH u srcu, dodao je za kraj razgovora Almir Velagić.

Velagic 1

Velagic 2

Velagic 3

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o