ALARMANTNO BiH najpogodnija u regionu za pranje novca

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/kataloskaponudatehnike/

Bosna i Hercegovina nalazi se na 82. mjestu liste država koje su rangirane po mogućnosti za počinjenje krivičnih djela pranja novca i finansiranja terorizma, a indeks opasnosti iznosi 5,64, pokazuju podaci Međunarodnog centra za povrat sredstava (International Centre for Asset Recovery).

pranje-novca-tabela

Istraživanjem obuhvaćene 152 države (Foto: Screenshot)

Posebni indeks

Međunarodni centar za povrat sredstava pravi izvještaje na osnovu posebnog indeksa, koji se mjeri od 0 do 10, s tim da države s manjim indeksom imaju manje mogućnosti za pranje novca i finansiranje terorizma.

Istraživanjem su analizirani standardi finansijskog sektora i transparentnost javne vlasti, a prvi put su ove godine uračunate i procjene tijela koje daje preporuke za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma – FATF.

mirza-smajic

Smajić: Listu uzeti s rezervom (Foto: Avaz)

Kada su u pitanju države regiona, najbolji indeks ima Slovenija, koja se nalazi na 150. mjestu (indeks 3,41), slijedi Hrvatska na 140. (indeks 4,13), zatim Makedonija na 133. (indeks 4,50), Crna Gora na 121. (indeks 4,80), Srbija na 101. (indeks 5,20), Albanija na 86. mjestu (indeks 5,56). Na kraju liste država regiona nalazi se BiH (indeks 5,64).

No, Mirza Smajić docent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku sigurnosnih i mirovnih studija, rekao je da ovu rang- istu treba uzeti s rezervom. On je istakao da BiH ima dobre zakone te da je u posljednjih pet do sedam godina usvojen set zakona koji reguliraju ovu oblast.

– Naročito se to odnosi na Zakon o sprečavanju pranja novca, koji u dobroj mjeri reguliše ovu oblast. Međutim, problem je implementacija tih zakonskih rješenja. Postoje dobra rješenja, kao naprimjer da sve transakcije više od 30.000 KM moraju biti prijavljene SIPA-i, ali i ovdje je problem implementacija – pojasnio je Smajić.

Kada je riječ o finansiranju terorizma, treba naglasiti da borbu otežava „partikularni pristup ovom problemu i nedovoljna spremnost političkih elita da se suprotstave sprečavanju pranja novca, pa tako i finansiranju terorizma“.

Globalna pojava

– Terorizam je danas globalna pojava i on je prisutan u svim zemljama u svijetu, pa tako i u BiH. Finansiranje terorizma u BiH postoji kao što postoji i u drugim državama i nije ništa veće ni manje – naglasio je Smajić.

Najsigurnije zemlje

  • Finska (2,53)
  • Estonija (3,19)
  • Slovenija (3,41)

Najrizičnije zemlje

  • Iran (indeks 8,59)
  • Afganistan (8,48)
  • Tadžikistan (8,26)

Autor: E. HALIMIĆ

avaz.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o