Aktiva žena MIZ Bugojno „ASR“ posjetila Makedoniju, gradove munara i hafiza

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

U okviru planiranih aktivnosti Aktiva žena MIZ Bugojno „ASR“, u periodu od 03.-06.11.2017. godine, članice i aktivistkinje su posjetile Makedoniju. Odabir ove zemlje bio je nastavak upoznavanja sa muslimanima i njihovim stanjem u zemljama regiona, a uslijedio je nakon posjete Distrihtu Brčko, Tuzlanskom Muftijstvu, Zagrebu,  Grazu i Sandžaku.

Saradnja dva aktiva, Bugojna i Gornjeg Vakufa je i ovaj puta rezultirala zajedništvom, a uspomene na ovaj put su potvrdile međusobnu solidarnost, prijateljstvo i islamsku suosjećajnost.

Naša prva destinacija je bila medresa gazi Isa beg u Skoplju. Uprava Medrese na čelu sa direktorom Ibrahimom Idrizijem bila je na visokom nivou gostoprimstva. Počastili su sve putnike doručkom i kahvom, a nakon toga je slijedilo druženje u amfiteatru Medrese sa upoznavanjem o stanju muslimana u Makedoniji, vjerskom životu, sa posebnim akcentom na  islamsko obrazovanje. Bila je ovo prilika da se uruče međusobni pokloni u znak sjećanja na ovu posjetu.

Nakon posjete Medresi uslijedila je posjeta skopskoj čaršiji, koja po mnogo čemu posjeća na Baščaršiju. Uz posjetu Murad pašinoj džamiji, pogledom sa Kale moglo se obgrliti i pogledom dosegnuti munare od skoro svih 16 džamija u užem dijelu starog Skoplja. Dućani, pijaca, zanatlije, sve se izmiješalo u kratkom obilasku čaršije, a sve je začinjeno zajedničkim ručkom u prekrasnom restoranu „Adana“, sa neizostavnim „tavče na gravče“.

Druženje su uljepšavali profesori i osoblje Medrese, brinući se da nikom ništa ne nedostaje. U večernjim satima, zajedno je planiran obilazak novog kompleksa „Skoplje 2014“, koji sadržava povijet Makedonije smještenu na nekoliko velikih lokacija. Skupština Makedonije, Opera, Muzej, grandiozne fontane i kipovi povijesnih ličnosti, pod igrom svjetla ostavljaju bez daha. Skeptici govore o megalomanskom projektu, o kiču, teškoćama kod održavanja, ali to je za nas bio čas posvećen čuvanju sjećanja na svoju historiju i velikane.

Sutradan, u pratnji velikog Bošnjaka Jusufa Čolovića, dugogodišnjeg službenika IZ u Makedoniji, krenuli smo prema Tetovu. Svo vrijeme puta slušali smo zanimljivosti o muslimanima, novim trendovima, problemima, Bošnjacima u Makedoniji, izgradnji, prisustvu vjere u javnom životu itd.

U Tetovu nas je ispred najšarenije na svijetu, Šarene džamije, dočekala delegacija Muftijstva Tetovo, hfz. Ejub Glavni imam Tetova, sekretar Muftijstva Džemail i mutevellija džamije koji nas je nakon klanjanja dva rekata upoznao sa znamenitostima tog prekrasnog zdanja. Zadovoljstvo je bilo slušati o vještinama majstora koji su sebe ugradili u ovu džamiju, ali i o njenoj svakodnevnoj živosti i aktuelnosti u životu muslimana Tetova. No pravi dragulj, sakriven je u mektebu Šarene džemije, hafiz/muhaffiz Mahmut ef. Aslani koji je do sada izveo 180 hafiza, a po cijeli dan samo poučava Kur'anu.

Uslijedio je potom mali predah u Muftijstvu u Tetovu, koje se smatra najorganizovanijim i najjačim u čitavoj Makedoniji. Na njegovom čelu stoji vrijedni Muftija dr. Čani Nesimi, a njegovim radom koordiniraju dva vrijedna sekretara Namik Džaferi i Džemail, čiji se rad vidi na svakom koraku.

Duhovni mir sve je dotakao u kompleksu Arabati Baba tekije, smještene u srcu grada pod padinama Šar planine. Da li je sama duhovnost u tom komplesku, ili dobrodušnost naših domaćina utjecala ne znamo, ali smo jednoglasni bili, da smo svi osjetili mir i neku duhovnu snagu.

Sa našim domaćinima smo se rastali nakon ručka kojim su nas počastili, uglavnom složni da smo u Tetovu osjetili neku bliskost sa ljudima i čaršijom, a poželjeli da i sljedeći put navratimo u ovo mjesto.

Mnogo gradova i pojedinaca rade etno sela i naselja, ali najljepše koje smo do sada vidjeli smješteno je na uzvišenju iznad Skoplja. „Makedonsko selo“ uređeni je kompleks od desetine kuća, ohridske, tetovske, prilepske…, restorani, suvenirnice, igraone, šetalište, vidikovac, jednostavno prelijepo. Svaki detalj je doveden do perfekcije, a čitava je Makedonija smještena u jedan kompleks.

U jutarnjim satima smo još malo miruhnuli miruh skopske čaršije, poselamili se i teška srca, kao da se od najrođenijih rastajemo, krenuli put naše domovine. Iza nas su ostale slike divnih uspomena i obećanje da ćemo opet, ako Bog da, pozijaretiti  našu braću, ali i poziv da budu naši musafiri.

Zanimljivosti koje nismo znali:

U Makedoniji  polovinu, a možda i više od polovine, stanovništva čine muslimani.

U Makedoniji živi oko  15.000 Bošnjaka i 85.000 Turaka.

Džuma namaz se vazi na bosanskom, albanskom, makedonskom i turskom jeziku.

Uže gradsko jezgro Skoplja ima oko 16 džamija, dok na drugoj strani rijeke Vardar nema ni jedne.

Hafiz Mehmed Aslani – muallim Šarene džamije u Tetovu,  je bio muhaffiz 180 hafiza i danas preslušava svaki dan nove hafize, premda mu je 85 godina.

Bošnjaci su konstitutivni narod.

Isa begova medresa je jedina medresa u Makedoniji, ali ima ogranke u skoro svim većim gradovima Makedonije, na taj način je čuvar jedinstva zajednice muslimana.

Arabati tekija je vjerovatno najveći sačuvani kompleks sufija na Balkanu.

Osnivač/Vakif Skoplja, Novog Pazara i Sarajeva je jedan, a ime mu je Isa beg Ishaković

Koristimo priliku da se zahvalimo našim domaćinima; upravi Isa begove medrese i direktoru Ibrahimu Idriziju, Lutfiju Nexhipiju – sekretaru medrese, kao i svim uposlenicima, Jusufu Čoloviću – Bošnjaku čija je srdačnost sve nas očaravala, Muftiji Muftijstva Tetovo dr. Čani Nesimi, sekretarima Namiku Džaferiju i Džemailu, te dragom hafizu Ejjubu, kao i svim drugima koji su nam uljepšali ovaj put. Neka nam Allah približi srca i ojača nas na putu Njegovog zadovoljstva.

Vehid ef. Arnaut

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/