5 navika koje nas koštaju velikog novca!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

U vremenima ekonomske krize svaka ušteda novca dobro dođe. Ne moramo praviti drastične rezove u kućnom budžetu kako bi ostavili nešto novca sa strane.

Ipak, ne moramo baš takvu “žrtvu” podnijeti. Dovoljno se za početak odreći se nekih malih, svakodnevnih navika i to će dovesti do značajne uštede novca. A te navike su, piše N1.

1. Pušenje: Prosječna kutija cigareta košta blizu 4 KM. Prema podacima prosječan pušač ispuši kutiju cigareta dnevno. Znači, prestanak pušenja bi popravio budžet za najmanje 120 maraka mjesečno.

2. Konzumiranje alkohola ili vode iz flaše: Prema istrživanjima “Gallupa”, blizu 63 posto Amerikanaca pije alkohol, a muškarac u prosjeku popije jedno piće dnevno. Žene malo manje piju, pokazuje statistika koja se dosta podudara sa podacima iz BiH.

Pivo je najpopularnije piće u našoj zemlji, a njegova cijena je u prosjeku 3 KM. Mjesečna ušteda za prosječnog “uživaoca” alkohola bi iznosila 90 maraka.

Oni koji ne piju alkohol mogli bi sačuvati novac odricanjem od kupovine vode u flašicama. Ako je prosječna cijena takve flašice vode 1,5 KM ušteda bi mogla iznosti i do 45 maraka mjesečna, uzme li se prosjek.

Potencijalna godišnja ušteda za alkohol iznosi 1.080 KM, a za vodu 540.

3. Jutarnja kafa: Prestanak pijenja jutarnje kafe mogao bi biti posebno težak za stanovnike BiH jer je ona za nas dio tradicije, kao što je čaj za Engleze. Cijena ovog napitka varira od 1,5 KM do 3 marke. Odustajanje od ovog “čejfa” u kućni budžet bi donijelo između 45- 90 maraka.

Potencijalna godišnja ušteda iznosi 540-1.080 KM.

4. Obrok vani: Imati povremene obrok vani može biti ugodna promjena od hranjena kući ili na poslu, ali ako to često radimo može ozbiljno ugroziti naše finasije. Prosječan obrok u običnoj buregdžinici ili fast food restoranu iznosi 5 maraka.

U radnoj sedmici zaposlenik ima pet ovakvih “izleta” koji ga koštaju blizu 25 KM. Mjesečno je to već 100 maraka.

Potencijalna godišnja ušteda od 1000 do 1.200 KM.

5. Kašnjenje u plaćanju računa: Dobre navike plaćanja računa i kredita na vrijeme može vam uštedjeti mnogo novca. Ako imate naviku da kasnite sa uplatama to vama se može obiti o glavu. Počet ćete dobivati zatezne kamate što će vas koštati dodatnog novca. Znači, dobra kreditna navika, kao što je plaćanje na vrijeme, može vam značajno popraviti kućni budžet.

Izvor: cafe.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/