11 vijećnika bugojanske opozicije predložilo vladajućim SDA i HDZ riješenje za sutrašnje probleme

Poštovani,

             Dana 31.03.2021. godine sa početkom u 10,00 sati zakazana je III redovna sjednica Općinskog vijeća Bugojno sa predviđenim dnevnim redom. Međutim, zaključkom kolegija OV Bugojno zabranjeno je postavljanje vijećničkih pitanja,  što je u suprotnosti sa odredbama Statuta općine Bugojno, Poslovnika o radu OV Bugojno i Zakona o principima lokalne samouprave FBIH. Dalje, ponovo na grub način predviđeno je onemogućavanje  prisustva sredstava javnog informisanja na sjednici OV Bugojno, gdje se ponovo derogiraju odredbe Statuta općine Bugojno, Poslovnika o radu OV Bugojno i Zakona o principima lokalne samouprave FBIH.

           Ovim putem gosp. Zelić od Vas kao  predsjedavajućeg OV Bugojno, zahtijevamo da prestanete sa grubim kršenjem pozitivnih zakonskih propisa, ali i propisa jedinice lokalne samuprave, jer ne možete zabraniti postavljanje vijećnikih pitanja, kao i onemogućavanje prisustva sredstava javnog informsanja.

            Tražimo  od Vas da poduzmete sve mjere u cilju poštivanja odredbi  gore navedenih propisa, u protivnom vijećnici ispred gore navedenih političkih subjekata će poduzeti sve zakonom predviđene mjere u cilju da budu ispoštovane odredbe Statuta općine Bugojno, Poslovnika o radu OV Bugojno i Zakona o principima lokalne samouprave FBIH.  S tim u vezi u skladu sa Naredbom Kriznog staba FBIH koja je donesena 24.03.2021. godine u zatvorenom prostoru dozvoljeno je boraviti 20 osoba, dok je u pozorišnim dvoranama dozvoljen boravak 70 osoba s razmakom i pridržavanjem svih epidemioloških mjera. S obzirom na broj vijećnika 25, strucnu službu 3, sekretara Vijeća 1,  načelnika Općine, ne ispunjavamo uslove za održavanje sjednice u Kristalnoj sali, s obzirom na prostor. Na osnovu naprijed iznesenog, predlažemo da se 3. Sjednica Općinskog vijeća Bugojno održi u Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno, postujući sve epidemiološke mjere, a postujući svakog člana vijeća i strucče službe Općinskog vijeća, a kako bi se ista sjednica održala i odvijala u skladu sa svim zakonskim propisima.

S poštovanjem,

Bugojno, 30.03.2021. godine