Zukan Helez u Srebrenici: Podržavam Rezoluciju koja će biti usvojena u UN

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Danas je u Srebrenici boravio Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i kazao:

“Posjetio sam Srebrenicu, mjesto najstrašnijeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata, mjestu na kojem je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Proučio sam fatihu te odao počast žrtvama genocida na mazarju u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica i razgovarao sa predsjednikom ovog Centra Emirom Suljagićem, prošetao Srebrenicom i razgovarao sa Srebreničanima.

Da ne bismo ponovo doživjeli slična zvjerstva, Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti niti dozvoliti da se zaboravi.

Od presudne je važnosti čuvati sjećanje na genocid u Srebrenici koristeći se formama memorijalne kulture, kako bi i nove generacije, koje su rođene poslije rata, znale šta se desilo te kako bismo osigurali da se nikad i nikom više ne ponovi.

Također, svojom posjetom želim da dam podršku Rezoluciji o Srebrenici koja će biti usvojena u UN.

Negiranje genocida, veličanje počinitelja genocida, promocija mržnje prema Bošnjacima i stalne prijetnje miru, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine obavezuju sve članice UN da ovu Rezoluciju snažno podrže. Usvajanjem ove rezolucije poslala bi se jasna poruka da svijet nije spreman tolerirati negiranje genocida.

Građanima u Srebrenici sam poručio da ne postoje nikakvi podaci niti informacije da će doći do narušavanje sigurnosne situacije u BiH. Naša zemlja je mnogo snažnija nego početkom 90-tih. Mi sad imamo domaće sigurnosne institucije, imamo naše Oružane snage koje su spremne braniti mir, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, izjavio je Ministar odbrane BiH Zukan Helez.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/