Znate li gdje je najskuplja kafa u BiH?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Cijene u gradovima Bosne i Hercegovine, od nekretnina, namirnica široke potrošnje, prijevoza… pa do kafe, najpopularnijeg napitka u državi, izuzetno variraju, pokazuju rezultati istraživanja Dnevnog avaza.

Zbog toga nije rijetkost da isti artikl ili usluga košta i po nekoliko puta više, odnosno manje, u ovisnosti o gradu. Skoro u većini slučajeva važi pravilo “što veći grad, to više cijene“.

Potvrđuje to primjer nekretnina, koje su i dalje najskuplje u Sarajevu, posebno u centru grada, gdje se cijena kvadrata stana kreće od 1.200 do 4.000 KM. S druge strane, stambeni prostori najjeftiniji su u nerazvijenim mjestima poput Drvara, Bosanskog Grahova, Vareša, Olova, Kladnja… Tako u centru Drvara trosoban stan s garažom košta 25.000 KM. Za tu sumu, dakle, može se dobiti svega pet kvadrata u centru Sarajeva, bira li se prostor od 4.000 KM po kvadratu.

Cijene životnih namirnica variraju i po nekoliko maraka. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, Mostarci su prošlog mjeseca najskuplje plaćali prehrambene proizvode.  U Mostaru kilogram riže košta 4,20 KM, dok u Orašju za istu količinu riže treba izdvojiti dvostruko manje – 2,10 KM.

Pšenično brašno također je najskuplje Mostaru, gdje je cijena kilograma 1,20 KM, dok u Tuzli košta samo 0,70 KM. Za litar ulja prošli mjesec građani i u Mostaru i u Sarajevu trebali su izdvojiti 2,40 KM, dok se u Travniku i Livnu ono moglo kupiti i za 2,20 KM.

Cijena kubnog metra drva za ogrjev prošlog mjeseca najviša je bila u Sarajevu, 83,10 KM, a najmanje novca za ogrjev izdvojili su građani Orašja, oko 60 KM po metru kubnom.

Gradski prijevoz najpovoljniji je u Zenici, gdje karta košta 0,90 KM, a Mostar je i u ovom slučaju uvjerljivo najskuplji, jer građani za kartu izdvajaju 2,10 KM.

Prema dostupnim podacima, najjeftinija kafa može se popiti u Gornjem Vakufu, gdje šalica crnog napitka košta 0,50 KM, u samom centru grada. U mnogim bh. gradovima cijena kafe u lokalnim kafićima i mjestima za izlaske u prosjeku je jednu KM. Među ovim gradovima su Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Travnik, Derventa, Bosanska Krupa, Visoko…

Cijene kafe najviše su u glavnom gradu i u Mostaru. Kafa u gradu na Neretvi tako košta od 1,5 do 3,5 KM, koliko iznosi u restoranima u blizini Starog mosta. U sarajevskim ugostiteljskim objektima cijena ovog napitka kreće od jednu KM u kafićima na periferiji do dvije, tri i po KM, pa i više, u centru.

bljesak.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/