ZLATNA PLAKETA – TIHAK RAŠID

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Rašid Tihak,dipl.ing.maš., majstor karate sporta 6. DAN karate sportom se bavi punih 35 godina. Prve korake u karateu napravio je 1980.godine u Karate klubu “Iskra” Bugojno, kao učenik Mašinske tehničke škole u Bugojnu. Iz Bugojna odlazi 1982.godine na studij mašinstva u Mostar, gdje nastavlja trenirati karate u Karate klubu “Student”. Diplomirao na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru 1988.godine. Iste godine polaže za 1. DAN i stiče zvanje majstor karate sporta. Nakon čega se vraća u Bugojno i zapošljava u preduzeće “Slavko Rodić” i nastavlja svoju sportsku karijeru u Karate klubu “Iskra” Bugojno, gdje ga zatiče rat.

Ratne 1994. godine pokreće inicijativu za obnovu rada KK”Iskra” u čemu zajedno sa drugim trenerima uspjeva. To je bio prvi spotrski kolektiv koji je počeo sa radom u ratnom Bugojnu. Iste godine kao trener odlazi sa juniorskim timom kroz tunel u opkoljeno Sarajevo na Prvo državno prvenstvo Bosne i Hercegovine. Sa tog takmičenja u Bugojno donosi prve dvije medalje (Kemal Bajrić i Ahmed Hozić).

U 1996.godini stiče zvanje majstor karate sporta 2.DAN i osniva Karate klub “Vrbas”. Sa ovim Klubom prvi iz Bugojna nastupa na međunarodnom takmičenju u Zagrebu, gdje naš takmičar Edin Beganović osvaja bronzanu medalju.

Trenirajući Karate klubove “Iskru”, “Vrbas” i danas “Bugojno” sa svojim takmičarima osvojio je preko 2000 medalja različitog sjaja. Vodio je karatiste Bugojna do titula državnih prvaka u raznim uzrasnim kategorijama od dječije do seniorske.

Rezultati koje je KK”Bugojno” ostvario pod rukovodstvom Tihak Rašida nagrađeni su titulom najuspješnije ekipe grada 8 puta i najuspješnijim klubom u SBK/KSB za 2006.godinu, a on sam je više puta nagrađivan titulom najuspješnijeg trenera u Bugojnu.

Svojim radom pomogao je formiranje karate klubova u susjednim općinama, čime je dao doprinos u razvoju i afiramciji karatea u tim sredinama.

Za ukupan doprinos u radu i razvoju karate sporta u BiH dobio je posebno priznanje od Karate saveza BiH 1997.god., a nagrađivan je i od mnogih klubova.

Dobitnik je zlatne i srebrene plakete Sportskog saveza Bugojno te srebrene plakete Sportskog saveza SBK/KSB .

U okviru manifestacije organizovane u povodu 25.i 30. godina karate sporta u Bugojnu dobio je specijalno priznanje.

U periodu 2002-2004 godina bio je predsjednik Sportskog saveza Bugojna, zatim predsjednih Skupštine sportskog saveza, predsjednik kantonalnog karate saveza SBK/KSB, predsjednik Sudijske komisije KS SBK/KSB.
Zbog svog velikog doprinosa razvoju i afirmaciji karate sporta u BiH u periodu od 1996-2002. bio je predsjednik Komisije za zvanja KS BiH, predsjednik Trenerske komisije KS BiH, član UO KS BiH, balkanski karate sudija i nosilac je zvanja majstor karate sporta 6.DAN.

Ono što svakako treba istaći u njegovom radu, jeste veliki doprinos u organizovanju Internacionalnog karate kupa “Bugojno open” u okviru manifestacije “Dani Ajvatovice”.

Ovaj turnir ima najdužu tradiciju organizovanja u BiH, na kome je učestvovalo preko 5000 takmičara iz BiH i susjednih zemalja.

Svojim upornim radom i zalaganjem uspio je svoje bogato znanje i iskustvo u ovom sportu prenijeti na mlade i pomoći im da postanu:

uspješni takmičari (Bajrić,Duraković, Beganović, Hozić,Pilav, Topalović, Jašarević, Karađa, Šečibović,Mešan, Jusić, Merđanić, Parić, Škopo,Tihak, Seferović,Bumbul, Gasal,Ćišić, Hajdarević, …….),

– treneri (Samir Hozić,Adnan Topalović, Enes Duraković,Adis Mešan,Alija i Salko Pilav, Amir Šečibović,Sanela Merđanić…..),

– sudije:Samir Hozić,Sanela Merđanić, Adis Mešan,Alija i Salko Pilav,Erdin Tihak, Neđad Jusić, Haris Jašarević, Haris Tihak,Alem Husak, Armin Kero, Adin Ćišić, Haris Seferović

majstori karate sporta: Alija i Salko Pilav, Almina Karađa, Adnan Topalović, Samir Hero, Enes Duraković, Samir Hozić,Adis Mešan, Haris Jašarević,Amir Šečibović, Neđad Jusić, Edin Ćišić, Sanela Merđanićali,Erdin Tihak, Adin Ćišić, Alem Husak,Haris Tihak, Ilhana Dizdar,Kemal Hajdarević,Eldar Tihak,Ilhana Smajić,Neđad Vilajet, Haris Seferović, Amer Gasal,..),

te profesori, doktori, inžinjeri, arhitekte, dobri studenti i uzorni učenici.

Funkcije u sportu koje je obnašao ili obnaša:

– Predsjednik Komisije za zvanja KS BiH

– Predsjednik Trenerske komisije KS BiH

– Član UO KS BiH,

– Član UO KS SBK/KSB

– Predsjednik KS SBK/KSB,

– Predsjednik Sudijske komisije KS SBK/KSB

– Član UO Sportskog saveza Bugojno

– Predsjednik Sportskog saveza Bugojno

– Predsjednik skupštine Sportskog saveza Bugojno,

– Šef stručnog štaba Karate kluba “Bugojno” Bugojno

– Predsjednik Karate kluba “Bugojno” Bugojno

– Balkanski karate sudija,

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/