Zimska oprema na automobilu: U BiH kazne za neposjedovanje do 200 KM

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//
U mnogim državama Europe zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod drugih, pak, u vrijeme proglašenih zimskih uvjeta na cestama. Dakle, kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili poledica…

Zimsku opremu, u većini zemalja, čine četiri zimske gume, a u drugima su to i četiri ljetne, dakako, u kombinaciji s lancima za snijeg (u prtljažniku). Minimalna dubina profila na zimskim gumama kreće se od 3 do 4 mm, a ljetnih od 4 do 6 mm.

Gume s čavlima dopuštene su u Estoniji, Finskoj, Latviji, Litvi, Norveškoj, Rumunjskoj i Švedskoj, kao i u planinskim krajevima, odnosno kada je to posebnim znakom određeno, u Italiji,Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Austriji.

Austrija
U Austriji je obvezna zimska oprema u razdoblju od 1. 11. do 15. 4. za vozila do 3,5 t u vrijeme zimskih uvjeta na cesti, a za teža vozila od 3,5 t bez obzira na zimske uvjete. Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska oprema su zimske gume s minimalnom dubinom profila 4 mm odnosno ljetni pneumatici s takvom dubinom profila i lancima za snijeg za pogonske kotače.
Lanci su dopušteni na dionicama s ugaženim snijegom ili zaleđenim kolnikom, a nisu dopušteni na cesti s raskvašenim ili djelomičnim snijegom.Pa vozač koji se kreće s lancima na ljetnim gumama po mjestimice zasniježenom kolniku ili onome s „bljuzgom“ može dobiti kaznu za vožnju s nepropisnom zimskom opremom.
Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura, a ako ste (bez zimske opreme) uzročnik zastoja u prometu kazna doseže do 5.000 eura.

Bosna i Hercegovina
U razdoblju od 15. studenoga tekuće do 15. travnja iduće godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kad je snijeg na kolniku ili kad je ugažen ili zaleđen ili kad pada kiša koja se ledi na tlu. Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t, do 8 sjedala, su 4 zimske gume s oznakom iMS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha,najmanjom dubinom profila 4 mm ili 4 ljetne gume s jednakom dubinom utora i s lancima za snijeg u priboru (za montažu na pogonske kotače u vrijeme zimskih uvjeta). Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase više od 3,5 t su dvije zimske gume (M+S) s minimalnom dubinom profila 4 mm na pogonskim kotačima, plus lanci za snijeg ili 4 ljetne gume s istom dubinom utora plus lanci za snijeg. Ujedno, obvezna je i lopata i vreća s 25 – 50 kg pijeska. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzročite prometnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila kazne su od 50 do 200 KM.

Crna Gora
U Crnoj Gori zimska je oprema obvezna u razdoblju od 15.11. do 1.4., bez obzira na vremenske uvjete. Pod obveznom zimskom opremom motornih i priključnih vozila podrazumijevaju se lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske kotače, pneumatici minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da pneumatici na pogonskim kotačima moraju biti zimski ili pneumatici s oznakama MS,M+S ili M&S, shodno Pravilniku o uvjetima koje moraju ispunjavati vozila u prometu na cestama u pogledu dimenzija, ukupne mase, osovinskog opterećenja, zaštite okoline, uređaja i opreme. Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska. Pravilnikom je propisano i da se na vozilima ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.
Kazne za nepotpunom zimskom opremom idu od 60 do 150 eura, za neuporabu zimske opreme (npr. lanaca za vrijeme sniježenja) kazna je od 80 do 300 eura. Vozači koji ne posjeduju zimsku opremu isključuju se iz prometa.

Češka
U razdoblju od 1. 11. do 31. 3. u vrijeme zimskih uvjeta za vožnju obvezna je uporaba zimske opreme na svim cestama. Zimska oprema je obvezna, bez obzira na vremenske prilike, na autocesti D1, Prag-Brno, na dionici Mirošovice-Kyvalka (21 do 186 km) kao i na brojnim regionalnim i lokalnim cestama (označenim znakom za zimske uvjete). Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimskesu 4 zimske (M+S) gume ili 4 ljetne s „profilom“ od najmanje 4 mm dubineutora. Zimska oprema vozila s više od 3,5 t nalaže gume s najmanjom dubinom utora od 6 mm na svim kotačima. (uz lance za snijeg na pogonskim kotačima s ljetnim gumama). Lanci za snijeg smiju se uporabiti samo na kolnicima potpuno prekrivenim snijegom.
Kazna za neuporabu zimske opreme je najmanje 2000 CZK (oko 80 eura).

Francuska
U Francuskoj je uporaba zimske opreme obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje, odnosno kada je prometnim znakom označena njena obvezna uporaba, primjerice lanaca za snijeg. Zimska oprema su zimske gume min. 3,5 mm dubokim profilom odnosno lanci za snijeg.
Na planinskim je cestama posebice obvezna uporaba lanaca za snijeg i za vozila opremljena zimskim gumama. Kazna za vožnju bez zimske opreme je 135 eura.

Hrvatska
U prosincu 2013. godine Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH donijelo Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.), u kojoj se navodi da je zimska oprema obvezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2015. godine do 15. travnja 2016. godine. Obveza uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.
Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna (i isključenje iz prometa). Zabrana prometa na određenoj dionici, nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama- NN 87/08) a odnosi se na vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretna vozila s priključnim vozilom. Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Italija
Svaka talijanska regija sama odlučuje kad i kakvu zimsku opremu zahtijeva od vozača na cestama na njihovom području. Većina regija na području sjeverne i srednje Italije odlučila se za datumski određenu uporabu zimske opreme, koja uključuje ili 4 zimske gume ili pak 4 ljetne i lance za snijeg dodatno u opremi.
U pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini, na autocestama Trst – Venecija i Palmanova – Udine – Tržič, obvezna je uporaba zimske opreme od 15.11. do 15.4., bez obzira na uvjete vožnje. Slično tome je i na ostalim regionalnim cestama te regije. No, na nekim regionalnim cestama zakon je nešto blaži i traži zimsku opremu između 15.11. i 31.3. Na području Veneta, na autocesti od Venecije do Brescie zimska je oprema obvezna od 1.11. do 31.3., a na ostalim autocestama i regionalnim cestama u toj regiji od 15.11. do 15.4. Slično je tako i u ostalim talijanskim regijama primjerice Emilia-Romagna (Bologna) gdje je zimska oprema obvezna od 1.11. do 15.4., u Toskani je na glavnoj autocesti A1, što ide od Milana ka Rimu, zimska oprema obvezna od 1.11. do 15.4., na svim ostalim autocestama i regionalnim cestama, pak, od 15.11. do 15.4. V regiji Trentino – Južni Tirol (Bolzano, Trento, Brenner) zimska je oprema obvezna od 15.11. do 15.4. bez obzira na uvjete za vožnju. Razdoblje obvezne zimske opreme najduže traje, od 15. 10. do 15.4, u dolini Aoste, na autocestama, što idu u smjeru tunela Mont Blanc i St. Bernard obvezna.
Kazne za neuporabu zimske opreme je 39 eura na cestama unutar naselja i 80 eura izvan naselja, dok policija može i zabraniti daljnju vožnju.

Mađarska
U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski određena. No, u vrijeme obilnih snježnih oborina ili velike količine snijega na kolniku obvezna je uporaba lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. U takvim slučajevima uporaba lanaca za snijeg zahtijeva se već pri prelasku državne granice.

Makedonija
U Makedoniji je zimska oprema obvezna između 15. studenoga i 15. ožujka.
Zimska oprema motornih vozila do 3,5 t (osim vozila s pogonom na sva četiri kotača) podrazumijeva: 4 zimska pneumatika s najmanje 4 mm profila, ili 4 ljetna pneumatika s najmanje 4 mm profila i lanci za snijeg na pogonskim kotačima.
Zimska oprema vozila s pogonom na sva četiri kotača: 4 zimska pneumatika s najmanje 6 mm profila, ili 4 ljetna pneumatika s najmanje 6 mm profila + lanci za snijeg snježne na pogonskim kotačima.
Zimska oprema vozila iznad 3,5 t: zimske gume s najmanje 6 mm profila na svim kotačima, ili ljetni pneumatici s najmanje 6 mm profila + lanci za snijeg na pogonskim kotačima. Obvezna je i mala lopata za snijeg.
Za neimanje odgovarajuće opreme kazna je 15 eura.

Njemačka
U Njemačkoj zimska oprema nije datumski određena, već je obvezna u vrijeme zimskih uvjeta vožnje (snijeg na kolniku, ugažen snijeg, snježna „bljuzga“, poledica). U zimskim uvjetima vožnje, vozila moraju biti opremljena sa 4 zimske gume (najmanja dubina utora 1,6 mm, iako se savjetuje 4 mm), s oznakom M+S ili simbolom snježne pahuljice. Vozila s pogonom na sva četiri kotača nisu iznimka. Uporaba ljetnih guma i lanaca za snijeg u vrijeme zimskih voznih uvjeta nije odgovarajuća zimska oprema. Lanci su obvezni kod ekstremnih zimskih razmjera i kad to zahtijeva postavljena odgovarajuća prometna signalizacija. Za teretna vozila s više od 3,5 t propisana je uporaba zimskih guma na pogonskim kotačima.
Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ometanja prometa najmanje 80 eura.

Poljska
Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom u vrijeme zimskih uvjeta vožnje, odnosno kad je prometnim znakom označena obvezna uporaba, npr. znak s lancima za snijeg.Zimska oprema podrazumijeva: 4 zimska pneumatika s najmanje 4 mm profila, ili 4 ljetna pneumatika s najmanje 4 mm profila i lanci za snijeg na pogonskim kotačima.

Slovačka
Za osobna vozila u vrijeme zimskih uvjeta na cesti obvezne su zimske gume minimalnom dubinom profila 3 mm na svim kotačima. Dopuštena je i uporaba ljetnih guma s lancima za snijeg u prtljažniku. Za vozila s više od 3,5 t je od 15.11. do 31.3., neovisno od uvjeta na kolniku, obvezna uporaba zimskih guma (minimalne dubine utora 3 mm) na svim kotačima.

SlovenijaU
Sloveniji je uporaba zimske opreme datumski određena – od 15.11. do 15.3., bez obzira na vremenske uvjete, odnosno u slučaju zimskih uvjeta prije ili poslije tog vremenskog razdoblja.
Važno je naglasiti kako za putovanje zimi kroz Sloveniju i „strana“ vozila, pa tako i ona s hrvatskim registracijskim pločicama, trebaju imati zimsku opremu od 15. studenoga do 15. ožujka (neovisno o vremenskim uvjetima) ili prije, odnosno poslije tog datuma, ako tada na cestama vladaju zimski uvjeti.
Zakonom („o pravilih cestnega prometa“) je određeno kako zimsku opremu čine 4 zimske gume, s oznakom M+S ili obilježenim sa snježnom pahuljicom, s minimalnom dubinom profila 3 mm ili 4 ljetne gume s jednakom dubinom profila 3 mm i lancima za snijeg u priboru vozila, pripremljenim za pogonske kotače. Za vozila s pogonom na sva četiri kotača lanci idu na kotače na osovini za stalni pogon.
Vozila s najvećom dopuštenom masom s više od 3,5 t, moraju imati zimske pneumatike na pogonskim kotačima ili na svima ljetne gume i lanci za snijeg i lopatu u priboru.
Na priobalnom području Slovenije, od Črnega Kala do Sečovlje, dopuštena je uporaba samo ljetnih guma s minimalnom dubinom profila 3 mm.
Vozač, koji nema propisanu zimsku opremu kažnjava se sa 40 eura. Ako je zbog neimanja zimske opreme onemogućen promet kazna je 500 eura, a dobiva se i 5 kaznenih bodova. Ako vozite s neočišćenim automobilom od snijega možete biti kažnjeni s 200 eura, ako ne poštujete prometnu signalizaciju o zimskim uvjetima i zabrani vožnje kazna je 300 eura. Za pravne osobe kazne su više i iznose 1.000 eura za vozača i 1200 eura za odgovornu osobu tvrtke.

Srbija
U Srbiju razdoblju od 1. studenoga do 1. travnja vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako je na kolniku snijeg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima ne smije biti manja od 4 mm. Ukoliko su vremenski uvjeti tijekom zimske sezone takvi da nema snijega i leda na kolniku, zimski pneumatici neće biti obvezni. Izvan navedenog razdoblja, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.
U navedenom razdoblju, izvan naselja, obvezno je (u prtljažniku) imati lance ili druge uređaje za povećanje trakcije. Lanci se montiraju na pogonske kotače na dionicama ceste označene znakom obvezne uporabe lanaca, kada je snijeg na kolniku.U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima.U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila još je i lopata.
Kazna za neuporabu zimske opreme je 3.000 dinara.

Švicarska
Uporaba zimske opreme (četiri zimske gume) u Švicarskoj nije vremenski određena, obvezna je jedino u vrijeme zimskih uvjeta (snijeg na kolniku ili poledica) ili kad je prometnim znakom označeno. Ako je istaknut znak s lancima za snijeg onda to vrijedi za sva vozila osim onih s pogonom na sva četiri kotača. U slučaju prometne nesreće u zimskim uvjetima lako se krivnja pripiše vozilima bez odgovarajuće zimske opreme. Prije odlaska u Švicarsku, u zimskom razdoblju, informirajte se o vremenskim uvjetima na području cestovnih prijelaza u visokom gorju jer je tamo zimska oprema (npr. lanci za snijeg) obvezna.

Ostale države
Zimska oprema određena je datumom na cestama: u Finskoj od 1.11. do 31.3., u Latviji iLitvi od 1.12. do 30..4., u Estoniji od 1.12. do 1.3., u Švedskoj od 1.12. do 31.3., u Norveškoj, kao i Rumunjskoj od 1.11. do 31.3.

U ostalim državama nema većih posebnosti glede uporabe zimske opreme.

drukciji.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/