Zbog prvog ovogodišnjeg snijega zimske službe u punom kapacitetu

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Prvi ovogodišnji snijeg upotpunio je praznični dekor u gradovima BiH, pa tako i u našoj općini. Naravno, posljednje padavine alarmirale su uposlene u preduzećima u čijoj nadležnosti je čišćenje puteva i trotoara od snježnih nanosa. Puno posla ima i Zimska služba JKUP “Čistoća”.

Nadležni u ovom preduzeću ističu da poduzimaju sve neophodne aktivnosti, s ciljem stvaranja što boljih uslova za nesmetano odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka. Ipak, jutrošnji izgled užeg dijela grada ne bi mogao dobiti baš neku dobru ocjenu kada je u pitanju čišćenje snijega u pojedinim ulicama. Situacija je još nepovoljnija u prigradskim naseljima, iako je visina snježnog pokrivača samo 11 centimetara.

– Mi smo izašli na teren u nedjelju. Cijeli dan smo čistili snijeg a na raspolaganju su nam bili svi naši radnici, te sva potrebna mehanizacija. Očistili smo uže jezgro grada, što je bio prioritet. Nakon čišćenja prve zone, prelazimo na čišćenje lokalnih pravaca u mjesnim zajednicama. I danas su svi radnici ponovo na terenu, čiste snijeg s ulica, bacaju posipni materijal, i mi se nadamo da će sav posao biti završen do kraja dana, naglašava direktor “Čistoće” Emir Sarajlić.

Kaže da još uvijek u nekim ulicama ima naslaga snijega, koje otežavaju i usporavaju saobraćaj. Također, na određenim mjestima ispod ugaženog snijega nalaze se ostaci posljednje ledene kiše.

-U noći sa subote na nedjelju padala je ledena kiša. Pri niskoj temperaturi, tu se stvorio jedan sloj na koji je pao snijeg. Znači, mi smo bacili so, ali ona nije imala nekog efekta, naglasio je.

Direktor “Čistoće” podsjeća, također, da je Odlukom o komunalnom redu općine Bugojno regulisano da vlasnici i korisnici poslovnih prostora očiste snijeg ispred svojih objekata.

-Nismo primjetili da je neko od njih postupio u skladu s donesenim zakonskim pripisima. Vjerujem da će u narednom periodu, u kojem se očekuju intenzivnije padavine, situacija po tome pitanju biti povoljnija, kazao je.

Inače, prvi ovogodišnji snijeg izazvao je brojne probleme i na magistralnim i regionalnim putevima, koje održavaju uposleni donjovakufskih “Rudnika gipsa”.

Po riječima Amera Idrizovića, u nadležnosti ovog preduzeća su magistralni putevi Jezero-Jajce-Donji Vakuf-Travnik-Putićevo, Crna Rijeka-Jajce i Donji Vakuf-Kupreška vrata, ukupne dužine 132 kilometra.

Također, uposleni ove firme održavaju regionalne puteve Donji Vakuf-Prusac-Bugojno i Turbe-Skender Vakuf, preko Vlašića.

U funkciji je ukupno šest zimskih punktova i isto toliko ekipa, koje su u posljednja dva dana imale pune ruke posla.

Naravno, vozači najbolje znaju kakvi su efekti urađenog na ovim saobraćajnicama, kao i na putevima koje na području SBK-a od snijega čiste mostarske “Ceste” i “Doboj-putevi”.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/