Zbog nelogičnih mjera zatvara se najveći bugojanski ugostiteljski objekat Little Big

Nove mjere koje je naredio Krizni štab Federacije BiH o broju prisutnih u zatvorenom i otvorenom prostoru stvorile su velike probleme ugostiteljima kako u Bugojnu tako i širom BiH s obzirom da ne smije biti više od 20 osoba u jednom ugostiteljskom objektu.

U mjerama su obuhvaćeni svi ugostitelji što je, naravno, apsurd s obzirom na kvadraturu određenih ugostiteljskih objekata kao što je Little Big u Bugojnu koji ima 200 sjedećih mjesta i koji je također ograničen na 20 osoba.

Uposleno je 10 radnika i vlasnik objekta ne može izdržati finansijske gubitke te je primoran zatvoriti objekat do popuštanja mjera i radnike prijaviti na biro. Objekat je noćnog tipa pa je i produženje policijskog sata sa 22:00 na 21:00 dodatno otežalo rad ovog i drugih ugostitelja.

Svi koji su posjetili ugostiteljski objekat Little Big svjedočili su velikom i prostranom objektu u kojem se moglo bez problema okupiti i 50 osoba s obzirom na veličinu objekta gdje niko nikog ne bi ugrozio zbog distance koja bi se napravila jer je bilo moguće.

Vlasnik Little Big-a Zoran Skenderović je odlučio u subotu 27.3.2021. zatvoriti objekat do popuštanja mjera jer je, kako ističe, prisiljen da to uradi zbog poslovnih gubitaka za koje nikoga nije briga.

Da li su donesene mjere zakonite imalo bi se tu puno toga reći jer su prekršena brojna ustavna prava, pravo na rad, pravo na okupljanje, pravo na slobodno kretanje.

Nije tajna da se budžeti u BiH ponajviše pune od ugostitelja i njihovih objekata pa je ovo dodatni udar na ekonomiju BiH.

Bugojno-danas.info