Završeno IX Bugojansko lutkarsko bijenale

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Danas je posljednji dan IX Bugojanskog lutkarskog bijenala. U 10,00 sati publika je pogledala posljednju revijalnu predstavu „ZAPADNA NIGDILIJA“ ASU-Sarajevo-studentska predstava. Predstava je odigrana u Maloj sali KSC-a.

U 11,15 sati odigrana je u Pozorišnoj dvorani KSC-a posljednja takmičarska predstava „BAJKA O RIBARU I RIBICI“ JU GRADSKO POZORIŠTE Podgorica.

U 18,00 sati u Maloj sali KSC-a održale su se dvije prezentacije radionica; „Izrada lutaka“ i „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“. Predavači su bili doc.dr.art. Ria Trdin i Dragoslav Todorović Šilja.

Nakon toga na ovogodišnjem Bijenalu, po prvi put, održala se Promocija zbornika tekstova koji su imali scensko čitanje na Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH i na Bugojanskom lutkarskom bijenalu, te prezentacija projekta: Bijenalni konkurs za lutkarski tekst na nivou BiH.

U 20,00 sati upriličena je svečana dodjela nagrada u Maloj sali KSC-a.

Na početku se direktor KSC-a i Bijenala, Vahid Duraković, obratio publici i zahvalio sponzorima koji su pomogli da se realizuje IX Bugojansko lutkarsko bijenale, te im je i zvanično uručio priznanja kao znak zahvalnosti.

Potom, Dječiji žiri u sastavu Letizia Pličanić, Hana Jusić, Merjem Jusufbašić, Hena Zukić, Imran Nuspahić i Aida Sušić, je proglasilo „DEVETU OVČICU“ za najbolju predstavu.
Nakon toga, stručni žiri Devetog bugojanskog lutkarskog bijenala, u sastavu Tamara Kučinović, član, Nerimana-Narda Nikšić, član i Željko Hubač, predsjednik, na sjednici održanoj 15.09.2017. godine u Bugojnu, donio je jednoglasno sljedeće odluke:
1. Da se Priznanje za glumačku igru dodijeli ansamblu predstave „Andersenovi kuvari“ u režiji Dragoslava Todorovićai izvođenju Malog pozorišta „ Duško Radović“ iz Beograda.

Podredivši svoje neupitne individualne glumačke kvalitete kolektivnoj igri, koja je bitan segment rediteljskog koncepta, glumci ove predstave su nam dokazali da se kroz čvrstu partnersku igru ponajbolje mogu apostrofirati individualne umjetničke vrijednosti.

2. Da se Nagrada za najbolju muziku dodijeli Nikolaju Jakimovu za muziku u predstavi „ Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina u režiji E.Ibrahimova i izvođenju JU „ Gradsko pozorište“Podgorica.

U izuzetno zahtjevnog scenskoj formi ove predstave, u kojoj muzika postaje glavna potpora dramskoj akciji, Jakimov je našao značajan prostor za svoj autorski pečat i time pridonio atmosferi i emotivnoj liniji radnje.

3. Da se Nagrada za vizualni identitet ravnopravno dodijeli predstavama „ Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina u režiji E.Ibrahimova i izvođenju JU „ Gradsko pozorište“Podgorica i „Odisej-san o povratku“ u režiji B.Kolevske i izvođenju „Dječijeg pozorišta Republike Srpske“ iz Banja Luke.

Izuzetno važan segment lutkarske predstave, koji nivo scenske atrakcije dovodi do katarze jednako kao i linija radnje, u ovim predstavama uspješno sprovodi taj pricnip.

4. Da se Nagrada za najbolju animaciju ravnopravno dodijeli ansamblu JU „ Gradsko pozorište“ Podgoricaza animaciju lutaka u predstavi„ Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina u režiji E.Ibrahimova i Ivici Lučiću i Ingi Šarić za animaciju lutke Deveta ovčica u predstavi „Deveta ovčica“ Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove „Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku“.

Ispunivši prostor između tehničkog vođenja lutke i kreacije lika na umjetnički relevantan način, glumci/lutkari su postigli da lutkarstvo zaživi kao vrhunska kazališna umjetnost.

5. Da se Nagrada za najbolju režiju dodijeli Ljudmili Fedorovoj za režiju predstave „Deveta ovčica“ Silvije Šesto „Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku“.

Vodeći računa o svim bitnim elementima pozorišne lutkarske predstave namjenjene djeci, Ljudmila Fedorova je uspjela da jednostavnim redateljskim rješenjima dovede u sklad glumačku igru i liniju radnje tvoreći kompaktnu predstavu snažnog umjetničkog izraza.

6. Da se Nagrada za najbolju predstavu dodijeli predstavi „ Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina u režiji E.Ibrahimova i izvođenju JU „ Gradsko pozorište“ Podgorica.

Ova nadasve uzbudljiva i slojevita predstava u svom snažnom izrazu na mnogim razinama percepcije djeluje katarzično, a posebno na emotivnom planu. Bajka u kojoj je semantički kod iznad narativnog nerjetko postavlja mnoge zamke za inscenaciju. Zajedničkim radom autorski tim ove predstave i glumci su uspjeli svaku od tih zamki iskoristiti kao prednost za vrhunsku kreativnost. A u toj inventivnosti se krije sav žar lutkarske igre!

Na kraju, načelnik Hasan Ajkunić se zahvalio svim prisutnim i zvanično zatvorio IX Bugojansko lutkarsko bijenale.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/