Završena lutkarska smotra u Bugojnu i dodjeljene nagrade

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Banjalučani zatvorili 10. Bugojansko lutkarsko bijenale u Bugojnu sa predstavom „Mačak u čizmama“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Lutkarska republika spustila je festivalsku zastavu i pozdravila mališane Bugojna sa radošću, radoznalošću do sljedećeg Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Mala raja teatra kroz ovih pet dana uživala je u poučnim lutkarskim predstavama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, te Bosne i Hercegovine.

Danas na festivalu Banjalučani su odigrali predstavu „Mačak u čizmama“, u režiji Todora Valova. Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Bugojno dolazi sa predstavama koje svaki put mališanima ostaju još dugo nakon igranja u sjećanju.

Možete li da dresirate mačku? Ne vjerujem. Prije će mačka vas natjerati da joj ispunjavate želje. Uz mnogo mačjeg šarma, mačak Žilber manipuliše ljudima kako bi siromašnog mlinarevog sina pretvorio u Markiza de Karabasa. Postiže svoj cilj s mnogo lukavstva, misterije, laži i avantura, ali ponajviše svojim urođenim talentom da lovi miševe. Nažalost, civilizovano Čovječanstvo nije uspjelo da pobijedi laž, korupciju i manipulaciju, kao sredstva sticanja vlasti, bogatstva i društvenog položaja.

Članovi dječijeg žirija Una Ugarak, Nedim Ugarak, Tara Velagić, Sajna Huskić, Alma Bušatlić, Jasmina Velagić, Naida Bušatlić, Elma Skeho dodjelili su nagradu „DJEČIJEG ŽIRIJA“, predstavi „NEZABORAVAK“, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku.

Stručni žiri, u sastavu Zoran Đerić, predsjednik, Ria Trdin, član i Dubravka Zrnčić-Kulenović, član, odgledao je sve predstave iz Zvaničnog i Pratećeg programa 10. Bugojanskog lutkarskog bijenala, te zaključio da su sve izvedbe bile na visoko profesionalnom nivou, što pokazuje da lutkarska umjetnost u regiji ima svoj kontinuitet, kao i umetnički razvoj. Žiri posebno ističe hrabre repertoarske pomake, kao i razvoj animacijskih dosega u igri ansambala. Također, Žiri konstatuje, da se niti jedna od izvedenih predstava u Zvaničnom programu nije odlikovala cjelovitim umjetničkim integritetom, te se Žiri odlučio da dodijeli pet ravnopravnih nagrada ansamblima i pojedincima, a ne predstavi u cjelini:

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka dodjeljue se ansamblu Teatra za decu i mladina iz Skopja (Sjeverna Makedonija), u predstavi „Tobi“, u režiji Dragoslava Todorovića. Grupna animacija tehnološki složenih lutaka bila je ujednačena i usklađena, te glumački posvećena.

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka dodjeljuje se ansamblu Lutkarskog kazališta Mostar (BiH), u predstavi „Zmaj i princeze“, u režiji Kyriakosa Argyropulosa i Stanislava Staneva. Scensko-lutkarska igra ansambla je bila energična, nadahnuta i duhovita.

Nagrada za kolektivnu animaciju lutaka  dodjeljuje se ansamblu Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka (BiH), u predstavi „Mačak u čizmama“, u režiji Todora Valova. Ansambl je pokazao disciplinu i spretnost u uspostavljanju odnosa glumac-lutka.

Nagrada za najbolju glumačko-lutkarsku interpretaciju dodjeljuje se glumcu Hoseu, Mini teatra iz Ljubljane (Slovenija), u predstavi „Korenčkov palček“, u režiji Roberta Valtla.  Ovaj umjetnik se izvrsno snalazio u brzim promjenama u razigranoj, komunikativnoj i umjetničko lutkarskoj igri.

Nagrada za cjelokupnu likovnost predstave dodjeljuje se Olegu Katorginu za predstavu „Zatvorenik i šestoprsti“, Pozorišta mladih iz Novog Sada (Srbija), u režiji Dimitrija Vihreckog. Autor u predstavi koristi inovativne materijale i kroz pojednostavljena scenografska rješenja postiže maksimum značenja. Njegova scenografija nije svedena na deskriptivno već na metaforičko, što odgovara idejnosti teksta.

Žiri također donosi i 3 priznanja:

Akademiji za umjetnost i kulturu iz Osijeka (Hrvatska) za diplomsku predstavu „Pleti mi, dušo, sevdah“, pod mentorstvom doc. art. Maje Lučić Vuković i doc.art. Tamare Kučinović. Predstava pomiče granice lutkarske umjetnosti i doprinosi razvoju lutkarstva u regiji.

Maji Lučić Vuković za dugogodišnju saradnju sa Bijenalom i uspješno realiziranu radionicu „Manipulacija lutkom i analiziranje njezinih mogućnosti“

EKO ART-u iz Bugojna, za petnaestogodišnji rad i afirmaciju pozorišne umjetnosti kod djece i mladih.

Pozdrav iz Lutkarske Republike.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/