Završena 509. Ajvatovica: Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.facebook.com/FISdoo/posts/3503129843060999'

Nakon prolaska konjanika i prozivke bajraka ispred Handan-agine džamije u Pruscu, stotine posjetilaca, vjernika, krenulo je ka Ajvaz-dedinoj stijeni. Ajvaz-dedin bajrak nosio je Muhamed Avdibegović.

Okupljanjem vjernika na jednom od najvećih dovišta muslimana u Evropi, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Prusca, završeni su „509.Dani Ajvatovice” kojim se obilježava sjećanje na islamskog učenjaka i derviša Ajvaz-dedu.

Nakon prolaska kroz stijenu Ajvaz-dede gdje je proučena dova, na Ajvatovačkoj livadi prisutnim vjernicima obratili su se muftija travnički Ahmed ef.Adilović, izaslanik reis-u-ulema u BiH Huseina ef. Kavazovića, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a program centralne manifestacije svojim učešćem uveličali su članovi turskog vojnog orkestra „Mehteran“, Tesavvufski ansambl tekije Mesudija, hor Elči Ibrahim-pašine medrese i Armin Muzaferija, a voditelj programa bio je Begzad Kubat.

Na platou Ajvatovačke livade klanjan je i podne-namaz, a ovogodišnja Plaketa Ajvatovice dodijeljena je Esadu ef.Slipcu, dugogodišnjem glavnom imamu MIZ Donji Vakuf i članu OO Dana Ajvatovice.

U tradicionalnom defileu konjanika koji svake godine isprati stotine posjetilaca u Donjem Vakufu, ove godine pohodio je najstariji konjanik iz Srebrenice Emin Bektić (74), dok je najmlađi konjanik sedmogodišnji Dedić Mirhad iz Donjeg Vakufa. Najstariji bajraktar je 75-godišnji Fadil Ćelić, a najmlađi Kerim Šošić (12).

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u BiH. Duboko je ukorijenjena u identitet bosanskih muslimana. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je pohod dobio ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. stoljeću u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1947. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

U sklopu ovogodišnjih Dana Ajvatovice održani su brojni kulturno-vjerski sadržaji, a posljednja aktivnost bit će održana sutra u Uredu Muftije travničkog gdje će biti dodijeljene nagrade za najbolje literarne radove na temu ovogodišnjeg slogana Ajvatovice , Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu”.

Tekst: Novum.ba

http://shop.janj.ba/ https://www.bingotuzla.ba/2020/01/16/kataloska-akcija-16-1-26-1-2020/' https://www.karabeg.com/