Završen drugi dan seminara “Standardi izvještavanja, sloboda izražavanja i prevencija klevete”

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Drugog dana seminara “Standardi izvještavanja, sloboda izražavanja i prevencija klevete” moderatori su bili Amir Kapetanović, sudija Okružnog suda Banja Luke i Ljiljana Mijović, dr. prof.Pravnog fakulteta u Banja Luci i deset godina sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Moderatori su iznijeli konkretne primjere iz prakse svojih sudova, podnesenih i odbijenih tužbi protiv novinara, o čemu su prisutni novinari i sudije razvili široku diskusiju.

Posebno zanimljivi i korisni bili su primjeri Delfi-Estonija, Medžlis IZ Brčko-BiH, slučaj Lepojić-Srbija, Šabanović-Crna Gora, Krstan Simić-BiH, advokat Moris-Francuska, Barfod-Danska, Arslan-Turska,Dalban-Rumunija, Janovski-Poljska i drugi (mogu se pogledati na Google-u).

Pitanje odgovornosti novinara i urednika za komentare na portalu i fb, pobudili su veliki interes prisutnih zato što su nove pojave i zato što su i mišljenja sudova podijeljena. Jedan od primjera jeste da je urednik odgovoran ne samo za iznošenje nego i za prenošenje-pronošenje neistina-kleveta.

“Žalbe, obraćanja Sudu u Strazburu ne proizvode nikakve troškove zato što se tužbe primaju elektronski”, pored ostalog rekla je prof.dr. Ljiljana Mijović.

Od 2002. do 2012. godine na bh sudovima bilo je skoro 2000 tužbi za klevetu, što je očito da se vrši pritisak na medije koji plaćaju nerealno visoke iznose na ime naknade štete za nanesenu “duševnu bol.”To govori o opravdanosti seminara-edukacije koja je podijeljena u četiri panela tokom tri dana, te tretira teme kao što su standardi novinarskog izvještavanja, prevencija klevete, međunarodni standardi, domaća i međunarodna sudska praksa.

Redakciju portala Bugojno-Danas.info predstavlja urednik, Ethem Pilić i ova edukacija je dio USAID-ovog Programa osnaživanja medija, koje realizuju CPCD i Otvorena mreža.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://aspremium.olx.ba/