Završen 45. Teatarski festival Fedra BiH: Bugojanka Ajla Kurtović najbolja mlada glumica

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://www.bingotuzla.ba/proljetnazabavairekreacija/

Posljednji dan Festivala Kazališna družina ŠTOLCER Čakovec odigrala je predstavu „Ne izlazi bez čarapa“, u režiji Dejana Buvača, nakon čega je upriličena ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela nagrada.

Žiri publike ove godine je bio u sljedećem sastavu: Alma Jusufbegović, Sanela Kolovrat, Ratko Kolovrat, Aida Bešlagić, Edin Korjenić, Dubravka Vukadin, Demir Džaferović, Vanda Herceg, Mirsada Hadžiabulić i Elma Bevrnja. Nagradu za najbolju predstavu dodijelili su Gradskom pozorištu Trebinje sa predstavom „Pisac porodične istorije“.

45. TEATARSKI FESTIVAL FESTIVAL BiH „FEDRA“

NAGRADE FESTIVALA

izvještaj stručnog žirija

Žiri 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA – Jelena Trepetova-Kostić, glumica, predsjednica žirija, Dragan Komadina, dramaturg i Nedžad Fejzić, teatrolog – vidio je od 13. do 20. 7. 2017. sedam predstava u službenom programu festivala.

Na završnoj sjednici održanoj 20. jula/srpnja 2017., žiri je donio  ODLUKU:

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi PISAC PORODIČNE ISTORIJELjubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Riječ je o predstavi, „tragičnoj farsi u deset slika“,  koja u zavidnoj mjeri scenske sinergije dramskog teksta, redateljskog postupka i glumačke igre promišljenim teatarskim jezikom iznova postavlja kritički i emotivni upit  o krhkom biću porodice  – ali i individuuma – u žrvnju balkanske buke i bijesa povijesti. Fotošopirana, povijesno-mitologizirana, okamenjena porodična istorija/slika/identitet, pretvara se, „deziluzioniziranjem“, u scensku sliku svoje agonije.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se SLOBODANU MARUNOVIĆU, redatelju predstave  „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Slobodan Marunović sigurnim vođenjem ansambla – kroz iznimno precizna i tačna redateljska rješenja –iščitava složeni, „klasični“, dramski tekst Ljubomira Đurkovića, i uobličava predstavu jasnih i komunikativnih scenskih znakova.

Nagrada za najboljeg glumcadodjeljuje se MIRZI KRTIČIĆU, glumcu  KUD „Adem Alić“ iz Gračanice,  za ulogu Lakija u predstavi „Maratonci trče počasni krug“  Dušana Kovačevića u režiji Mirele Trepanić.

Uspješno izbjegavši neposredno referiranje, „puko preslikavanje“ , filmskog glumačkog klasika, Mirza Krtičić gradi lik Lakija, čovjekanesputanog zakonima višeg civilizacijskog reda, sugestivno proživljenom glumačkom igrom i gestikom,  u rasponu od realističkog privida do burlesknog i apsurdnog.

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se VESNI ĐURIĆ, glumici Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Jovanke Milošić u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.

Uz minimalna vanjska sredstva svoju scensku prezentnost Vesna Đurić postiže najzahtjevnijim glumačkim sredstvom – stapanjem sa likom – i impostiranjem njegove osnovne note – majke, supruge koja iz kaveza egzistencijalno-antropološkog  patrijarhata, zapravo na svom ženskom „principu“ pokušava održati porodicu na okupu – iz koje gradi svaku scensku radnju.

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu  dodjeljuje se AJLI KURTOVIĆ, glumici teatra FEDRA iz Bugojna, za ulogu Amele u predstavi „Posljednja porodica“ u režiji Vahida Durakovića.

Slijedeći u svakom trenutku osnovnu dramsku liniju predstave, Ajla Kurtović, pokazuje vrlo kultiviranu teatarsku i glumačku inteligenciju i stvara lik uvjerljive scenske energije.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljuje se IGORU SVRDLINU, glumcu Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Slobodana Ćobe Miloševića u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.

U izuzetno minimalistički svedenom registru, Igor Svrdlin u najboljoj tradiciji psihološkog realizma, oživljava lik koji se, sa neizgovorenim traumatskim bolom, „otvara“  i  partnerima i publici.

Nagrada za najbolju debitantsku ulogu dodjeljuje se MILENI BOKUN,  za ulogu Mileve Kokotović  u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje u  režiji Slobodana Marunović.

Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se DAVORINU BRIŠEVCU, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Davorin BRIŠEVAC je svojim iznimno funkcionalnim scenografskim rješenjem omogućio  da redateljska, glumačka i producentska zamisao vrlo efektno „progovori“ na sceni.

Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se DANIJELI LOVRIĆ, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Kostimi Danijele Lovrić svojom vizualnom razigranošću vrlo uspješno prate   ludičku posvećenost glumaca

Nagrada za najbolju muziku  dodjeljuje se ALOJZU ČAKARIĆU, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Originalna scenska muzika Alojza Čakarića,mnogo više od puke zvučne kulise, ne bježeći od svog „holivudskog“ uzora, svojom muzičkom imaginacijom ocrtava i svojevrsnu glazbenu „dramaturgiju“ ovog teatarskog ostvarenja.

Žiri je odlučio dodjeliti i četiri posebna priznanja:

  • ALEKSANDRU PEJAKOVIĆU za rafinirani društveni angažman u adaptaciji i režiji predstave „Tetovirani Isus“
  • ESADU GRBEŠIĆU, MIRALEMU DŽAFEROVIĆU, NEDŽADU ĐUVIĆU, MIRZI KRTIČIĆU I ADNANU AHMETBEGOVIĆU, glumcima KUD „Adem Alić“ iz Gračanice za kolektivnu igru kao članovima porodice Topalović u predstavi „Maratonci trče počasni krug“  Dušana Kovačevića u režiji Mirele Trepanić
  • producentu ANTI BILIĆU za vizualni identitet projekta „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik.

 

U Bugojnu, 21. 7. 2017.

Jelena Trepetova Kostić, predsjednica žirija

Dragan Komadina, član žirija

Nedžad Fejzić, član žirija

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o