Zavod PIO/MIO traži “potvrdu o životu”: Nema penzija dok ne dokažu da su živi!

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje traži od svojih korisnika koji žive van Bosne i Hercegovine da im dostave dokument nevjetrovatnog naziva “potvrda o životu”. Riječ je o dokumentu kojim korisnik potvrđuje da je živ, daje lične podatke te ih ovjerava kod službenog tijela.

Ovjera formulara

Direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić kaže za “Avaz” da je takav zahtjev „malo čudan“, ali da je to neophodno kako bi se spriječile malverzacije.

– Riječ je o standardnoj proceduri. Penzioneri tako dokazuju da su živi i da mogu nastaviti primati penzije. Zaista zvuči čudno kada kažete „potvrda o životu“, ali takva je procedura – kaže Krnjić.

zijad-krnjic

Krnjić: Takva je procedura

Ističe da u Federalnom zavodu ima više od 40.000 takvih penzionera te da bi bez ove vrste kontrole bilo problema.

– Korisnici moraju preuzeti formular „potvrde o životu“, popuniti ga i ovjeriti kod nekog ovlaštenog tijela u zemlji u kojoj žive. To može biti tamošnja osiguravajuća organizacija ili nešto slično. Uvijek ima pokušaja da se prevari sistem, da se novac uzima za osobe koje nisu žive. To je naša vječna borba – pojašnjava Krnjić.

Općina prebivališta

Prema obavještenju Zavoda PIO/MIO, penzioneri „potvrdu o životu“ ovjeravaju kod nosioca penzijskog osiguranja u inozemstvu ili u BiH, u općini prebivališta korisnika penzije, notara, u diplomatskom predstavništvu BiH, u domu penzionera (ako je korisnik tamo smješten) ili u bolnici.

potvrda

Faksimil „potvrde o životu“: Popunite ako niste umrli

Porodice uzimaju novac

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH, kaže za „Avaz“ da su ovim dokumentom spriječene brojne malverzacije.

– Bilo je slučajeva da su drugi članovi porodice za umrlog penzionera po pet-šest godina dizali penziju. Zato se sada svake godine mora dostaviti „potvrda o životu“ kako više ne bi bilo takvih slučajeva – navodi Rapa.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/