Zaustavljena nelegalna izgradnja džamije u Ždralovićima kod Bugojna

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/svezaljeto/

Grupa džematlija džemata Ždralovići Bugojno je poslala saopštenje za javnost koje se tiče sporne izgradnje džamije u Ždralovićima.

Sapštenje za  javnost

Kao grupa džematlija obraćamo se javnosti kako bi se čula prava istina oko sporne izgradnje džamije u Ždralovićima.

Obraćali smo se usmeno i pismeno svim relevantnim organima Islamske zajednice od Rijaseta preko Muftijstva do Medžlisa Bugojno i Džematskog odbora Poriče, ali kao odgovor smo isključivo dobili šutnju i ignoriranje. Nismo bili vrijedni ni odgovora naših vrhovnih autoriteta čime bi nam se barem obrazložilo da možda mi i nismo u pravu.

Pokretači i samoizabrani Odbor za izgradnju nisu uvažili molbe i zahtjeve da barem  organiziraju sastanak kako bi iznijeli planove i argumente pokretanja gradnje nove džamije. Pojedinačnim obilascima su „obrađivali“ neinformirane džematlije da im daju pristanak, ne saopštavajući im istinu o uslovima financiranja gradnje i o tome da im samovoljno nameću trajne  materijalne obaveze održavanja objekta i plaćanja vjerskog službenika.

Ali ni to nije vrhunac nasilja, već sama činjenica da su započeli gradnju bez izhođene građevinske dozvole i drugih dokumenata, i tako  na najgori način demonstrirajući samovolju pokazali da  ne poštuju ni osnovne zakone države Bosne i Hercegovine i da su iznad njih.

Istovremeno su učinili ono čega smo se bojali i na što smo upozoravali, devastirali istorijsko kulturno dobro, bunar, koji je bio svjedokom postojanja vodovoda u Ždralovićima posljednjih 100 godina, i uništili prirodno vrelo  i jedini prirodni izvor vode u Ždralovićima. 

Sada se čuje da sličnu sudbinu najavljuju i našemu mesdžidu, da će ga prenamijeniti u dvoranu za bilijar.!? Kada bismo sebi  u ovakvoj situaciji mogli dozvoliti cinizam, rekli bismo da je možda profitabilnije da naprave  noćni klub, s obzirom da su osnova cijele priče, kao toliko puta prije, lični interesi.

Želimo naglasiti činjenicu da se mi ne protivimo izgradnji džamije, nego se protivimo samovolji  nekolicine osoba spregnutih s politikom, koji  vrše nasilje i služeći se manipulacijama uspjeli su baciti razdor i razbiti džemat.  A najgore od svega je što prešućivanjem istine i šireći laži demoniziraju nas  koji nismo novopečeni vjernici od jučer, već u lijepoj vjeri islamu živimo pokoljenjima. Na tom putu nikada nismo štedjeli ni na trudu ni na sredstvima, pa smo tako vlastitim sredstvima i entuzijazmom na temeljima starog vjerskog objekta iz turskog doba u nimalo sretnim vremenima izgradili mesdžid; čuvajući,  potvrđujući i njegujući tako tradiciju islama i vjerovanja na najbolji mogući način. Mesdžid je građevinski i infrastrukturno dovršen uključujući i munaru do visine drugoga sprata. Sami dovršetak munare  bi ga formalno i vizuelno pretvorio u džamiju koja izgledom sigurno ne bi zaostajala za novom tipskom građevinom. Međutim, i ovako je u funkciji decenijama i zadovoljava sve potrebe džemata Ždralovići.

Budući da su sve naše molbe i primjedbe ostale bez odgovora, a da nas istovremeno kompromitiraju lažima kako smo protiv džamije, naglašavamo da  principijelno nemamo ništa protiv džamije, ali nama nova ne treba i nećemo dopustiti uzurpiranje i devastaciju ove koju smo sami gradili!

Nadamo se  da će ovo saopštenje i istina o spomenutim zbivanjima  doprijeti do svih onih koji su zbog manipulacije i laži stekli krivi utisak, a posebno da će probuditi savjest onih koji bi morali  istinu štititi i kojima smo se već obraćali. Inače, teško da će dospjeti među:… ilellezine amenu ve amelu-ssalihat ve tevasau bil-haq ve tevasau bissabr (surati-lAsr).

Džematlije u Ždralovićima koje ostaju u starom mesdžidu!

srijeda , 02.06.2021.g.

http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o