Zašto se u Jablanici jede najbolja janjetina na svijetu VIDEO

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Jablanica je u Drugom svjetskom ratu bila poprište jedne od najvećih bitki na Balkanu. Kao podsjetnik ostao je srušeni most, pomoću kojeg je Tito sa partizanima izvojevao jednu od najvećih i najhumanijih pobjeda u “onom” ratu.

Jablaničko jezero, pored toga što je vještački napravljeno kako bi opskrbljivao vodom hidrocentralu, jedno je od najljepših u našoj zemlji. Neretva, okolne planine, čine ovaj grad jednim od najljepših.

Ljubitelji nogometa na prvi pomen ovog grada sjete se Vahe Halilhodžića i Hasana Salihamidžića, a košarke Mirze Teletovića.

Međutim, ruku na srce, kad se spomene ovaj hercegovački grad većina Bosanaca i Hercegovaca pomisli na janjetinu. Tradiciju koju je svojevremeno pokrenuo pokojni Gojko, danas je svojevrstan brand ovog grada.

Mnogi koji su svratili u Jablanicu i “omastili brke” spremni su reći da se u Jablanici jede najbolja janjetina na svijetu.

U istinitost ovih tvrdnji pokušala se uvjeriti i ekipa Fokus TV-a, te smo posjetili restoran “Sedmicu”. U porodičnom restoranu u pripremi specijaliteta pridržavaju se tradicionalnih načina. A kako sve to izgleda pogledajte u video prilogu.

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/