Zašto muslimani u različito vrijeme obilježavaju Bajram?

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Pojedine muslimanske zemlje su tek danas obilježile prvi dan Ramazanskog bajrama, dok je, opet, u nekim drugim zemljama, uključujući i zemlje regiona, prvi dan Bajrama obilježen u utorak

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Mehmet Gormez je uputio je bajramske čestitke svim muslimanima, dodajući kako bi bilo veoma dobro da muslimani u svijetu u isto vrijeme započinju ramazan i obilježavaju Bajram.

Podsjetimo, pojedine muslimanske zemlje su tek danas obilježile prvi dan Ramazanskog bajrama, dok je, opet, u nekim drugim zemljama, uključujući i zemlje regiona, prvi dan Bajrama obilježen u utorak.

Gormez je podsjetio kako se godinama vode intenzivne rasprave o pitanju istovremene proslave i obilježavanja Bajrama među muslimanima širom svijeta.

Istakao je da je veoma važno i potrebno da se muslimani diljem svijeta raduju zajedno i uživaju u islamskim praznicima, zbog čega je, kako je ocijenio, potrebno imati jedinstven islamski kalendar.

Dodao je da zajednički kalendar predstavlja potrebu za sve muslimane svijeta jer, kako je rekao, muslimani ne žive samo u Saudijskoj Arabiji.

“Kaba jeste mjesto prema kojem se okrećemo, ali nije mjesto prema kojem trebamo određivati vrijeme. Mjesto koje određuje vrijeme je polumjesec, nebo”, istakao je Gormez.

Ipak, potcrtao je da ovo nije samo rasprava u vezi s pojavljivanjem polumjeseca nego u vezi sa shvaćanjem vjere.

“Ovo je rasprava u vezi sa shvaćanjem i razumijevanjem veze između ajeta koje je Allah dž.š. Knjigom poslao ljudima”, istakao je Gormez.

Na samom kraju je naglasio kako muslimani ne smiju zanemariti smisao i značaj koji imaju Sunce i Mjesec.

“Ne možemo se ponašati tako što ćemo zanemariti smisao koji je Allah dž.š dao Suncu i Mjesecu”, rekao je Gormez.

Napomenuo je kako će uložiti još veće napore kako bi muslimani u svijetu u isto vrijeme započinjali ramazan i obilježavali Bajram.

“Intenzivirat ćemo naše aktivnosti kako bi svi muslimani u svijetu zajedno započinjali ramazan i Bajram. Poduzet ćemo sve moguće napore kako bi zajedno upravljali vremenom”, kazao je predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet).

depo.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/