Zašto je smrt malene Džene poraz cijelog društva, a naročito zdravstvenog sistema

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Smrt djevojčice Džene Gadžun (2,5) je potresla cijelu državu. I osim suosjećanja s roditeljima u njihovoj boli, vjerovatno je suvišno bilo šta reći. Međutim ovaj slučaj je naglasio i ukazao na to u kakvom truhlom zdravstvenom sistemu živimo i šta to građani uopšte finansiraju.

Istraga tužilaštva o eventualnoj odgovornosti u konkretnom slučaju će otkriti gdje je bila suštinska odgovornost i ima li konkretnog krivca. Ipak, kompletno društvo nakon ovakvog slučaja ne može, a da se ne zapita kakav smo to birokratsko-zdravstveni aparat stvorili, kako ga hranimo i zašto se sistem pokreće tek nakon što bude kasno i previše bolno.

Malena Džena je operisana u privatnoj zdravstvenoj ustanovi Bejtović u Sarajevu, koju je iznajmilo osoblje klinike Halimić, koje je radilo operaciju. Ne ulazeći u ovom trenutku u konkretnu odgovornost pojedinaca, do izražaja dolazi izjava ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića, koji kaže da se kreće u veću kontrolu svih privatnih zdravstvenih ustanova.

Prvi detalj koji privlači pažnju je: Zar veća kontrola i jasna evidencija nije urađena do sada? Zašto? Da li bi se ta kontrola radila uopšte da se nije dogodio posljednji fatalan slučaj?

Kakav je to sistem u kojem je ljekaru u FBiH potrebno 10 ljekarskih licenci da bi mogao raditi u svakom kantonu, s obzirom na to da je potvrđeno da je jedna od doktorica koja je radila operaciju imala licencu za Zeničko-dobojski kanton, ali ne za sarajevski? Ko je potpisao i dozvolio takav sistem rada?

Kako društvo treba reagirati na izjave zvaničnika iz jedine ovlaštene firme za verifikaciju medicinskih uređaja da nikada nisu verificirali uređaje iz klinike gdje je malena Džena operisana. Kako je to moguće u zdravstvenom sistemu koji troši stotine miliona maraka godišnje.

“Zdravstvene ustanove koje su u fokusu se uopće ne nalaze u našoj bazi verifikovanih ustanova. To znači da iste uopće nisu ni prijavile navedene medicinske uređaje, a samim tim da ih nisu ni zakonski verifikovali. Zakon je jasan. Ukoliko neko koristi neverifikovanu medicinsku opremu, pruža tretman i dijagnostiku zakonski neispravnom opremom. S obzirom na to da uopće ne znamo o kakvim se aparatima radi, jer nas niko nikada nije ni pozvao da ih verifikujemo, nemamo sta reći o navedenim medicinskim aparatima”, kazali su iz Verlaba, jedine firme zadužene za verifikaciju medicinske opreme.

Nakon ovakvih pojedinačnih slučajeva oni koji se osjećaju donekle odgovornim poručuju kako će se predmetna oblast urediti, pa smo se posljednjih decenija naslušali brojnih obećanja i da se sve ostvarilo do sada bismo vjerovatno živjeli u boljem društvu.

Tek kad bude kasno

Tako je tinejdžer prije 15 godina morao stradati u tramvaju da bi nam vlast poručila da će se poboljšati sigurnosna situacija. Pa je mladić morao biti ubijen ili kako to institucije zvanično vode – stradati, da bismo testirali pravosuđe i policiju, pa ta borba traje godinama, a građani ne vide naročit pomak.

Pa je moralo stradati nekoliko navijača da bi nam vlast obećala kako će urediti i tu oblast. I godine prolaze, u praksi se skoro ništa ne mijenja, samo oni koji bi se trebali pitati izađu iz svog bunkera nakon što neko životom plati pa se onda obećava pravna država od ponedjeljka.

Taj birokratsko-zdravstveni aparat koji se često održava na nesigurnim temeljima, bez sistema kontrole, jasnih propisa, podložan raznim mahinacijama je stvorilo cijelo društvo koje ga hrani, a oni odgovorni su samo direktni izvršioci. U ovom slučaju ostaje nada da smrt malene Džene neće biti samo jedna u nizu tragedija koja je zabrinula nadležne u zdravstvu i sistemu generalno pa će se nastaviti po starom. Kada odgovornost pokaže cijeli lanac povezanih odnosa, rezultat će se sam nametati.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/