Vlažan kolovoz, magla i odroni otežavaju saobraćaj u BiH

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Prema informacijama iz BIHAMK-a, u većem dijelu BiH  saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno vlažnom i mjestimično mokrom kolovozu. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, mogući su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz,  a izdvajaju se putni pravci: Prozor-Jablanica, Sarajevo-Foča,  Bugojno- Novi Travnik i Crna Rijeka-Jajce. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na širem području Mostara, Čapljine, Glamoča i Bosanskog Grahova.

Na autoputu A-1 saobraćaj se odvija po pretežno vlažnom kolovozu, bez vanrednih ograničenja.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH,  na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-5

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.

Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-16

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i preko petlje Lašva.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje – mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

KANTON SARAJEVO

– Zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku, na području Kantona Sarajevo na snazi je zabrana kretanja vozila čiji motori imaju normu manju od EURO 3. Na snazi je i zabrana saobraćaja teretnih vozila ukupne mase preko 3,5 tone na dijelu od Otoke do Baščaršije u oba smijera u periodu od 10 do 15 sati i od 00 do 06 sati. Zabrana se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

– Zbog izvođenja neophodnih radova od 08 do 16 sati privremeno je obustavljen saobraćaj u ulici Kalemova na dijelu od raskrsnice sa ulicomTešanjska do raskrsnice sa ulicom Omera Stupca. Saobraćaj se odvija alternativnim pravcima.

MOSTAR

– Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta).  Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/