Vlada SBK: Raspodjela sredstava za školska takmičenja posvađala koalicione partnere

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ http://shop.janj.ba/

Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za školska takmičenja za 2019.godinu, u iznosu od oko 47 hiljada maraka, posvađao je koalicione partnere u Vladi Srednjobosanskog kantona, zbog čega je Sjednica Vlade prekinuta.

Naime, oprečni stavovi premijera Tahira Lende i resornog ministra Bojana Domića, podijelili su ministre iz reda SDA, i one iz HDZ-a BiH, na čiju je inicijativu sjednica i prekinuta.

Dok premijer ministra obrazovanja optužuje za netransparentnost pri raspodjeli sredstava, ministar prvom čovjeku Vlade spočitava nepoštivanje poslovnika.

„U školama se odgađaju takmičenja iz određenih predmeta, pogotovo po bosanskom planu i programu. Mi ne znamo da li se po hrvatskom planu i programu takmičenja, i kakva su, ko učestvuje, koji su predmeti. Dakle netransparentan rad i nespremnost ministarstva da jedan segment takmičenja uredi“, ističe Tahir Lendo, premijer SBK.

„Ono što je nama sporno to je poštivanje poslovnika. Znači ovlašteni predlagač je ovdje ministarstvo, točka se našla na dnevnom redu i Vlada se mora o njoj izjasniti, kako god se izjasni ja to prihvatam, to je stvar svakog člana Vlade kako će glasati o pojedinoj točki, mi to ne sporimo nimalo, ali ko je onaj ko može nešto osporiti“, rekao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

federalna.ba

https://bit.ly/316J2ne'