Vlada FBiH usvojila nacrt novog zakona: Predviđeno da nedjelja i praznici budu neradni za trgovce

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/bingoosmica/

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila nacrt novog zakona o unutrašnjoj trgovini, a kojim se tretira i rad samih trgovina.

Kako su saopćili iz entitetske vlade, riječ je o potpuno novom zakonu kojim se uređuje ova oblast, a koji je usklađen s aktima Evropske unije. Između ostalog, nacrtom novog zakona je utvrđeno da:

  • Radno vrijeme prodajnih objekata samostalno određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično;
  • Prodajni objekti su zatvoreni nedjeljom i u dane praznike s tim da Vlada FBiH može odrediti prodajne objekte koji su dužni raditi u vrijeme praznika i u kojem obimu.

Prethodne dvije odredbe se neće primjenjivati na:

  • Cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji su u sklopu željezničkih i autobuskih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih za prodaju na grobljima;
  • Dragstore čije je radno vrijeme od 00:00 do 24 sata svaki dan;
  • Otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i boksovima na tržnicama na malo;
  • Prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i boksovima izvan tržnica na malo;
  • Prodaju organizovanu u sklopu sajmova, priredbi i izložbi;
  • Prodaju putem internetskih trgovina, prodaju putem automata te prodaju u proizvodnim objektima porodičnih poljoprivrednih gazdinstva.

U Vladi FBiH su ukazali da se istaknute dvije odredbe neće primjenjivati ni u vrijeme proglašenja elementarne nepogode i vanrednog stanja kada radno vrijeme prodajnih, magacinskih i kancelarijskih objekata određuje Federalne uprava civilne zaštite (FUCZ). Najavili su da će ovim zakonom biti regulirana i internetska prodaja.

Predstoji da nacrt novog zakona o unutrašnjoj trgovini razmatra Parlament FBiH. Ako parlamentarci prihvate nacrt zakona, slijedi javna rasprava o nacrtu zakona nakon koje će biti utvrđen prijedlog zakona. Ukoliko parlamentarci usvoje prijedlog zakona, onda se on može primjenjivati.

klix.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/