Vitez: Od 548 Roma zaposleno samo njih 11

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

VITEZ – Romska zajednica u Općini Vitez broji 548 Roma, od toga njih 476, odnosno 126 obitelji živi u naselju Sofa, dok drugo naselje Očice broji 72 mještana, odnosno 24 obitelji, što je ukupno 548 Roma i 150 obitelji. Najveća želja stanovnika ovih naselja je da njihova djeca idu u školu i imaju bolje živote od svojih roditelja. Ali kako, pita se Sabahudin Tahirović, predsjednik Udruge “Jačanje-Zuralipe”. Naime, i ako završe školovanje, za Rome nigdje nema posla. U prilog tome govori podatak da je na području ove općine samo 11 Roma zaposleno, i to u državnom komunalnom poduzeću Vitkom, sa zvanjem čistača ulica.

“Ovaj problem nezaposlenosti čini nam ogromnu štetu, posebno za mlađe naraštaje, jer ih sprječava i otežava njihovo obrazovanje, što je ključno kako bi ova nacionalna manjina imala bolju budućnost”, ističe Tahirović.

Čuvanje romske kulture

Romska zajednica u Vitezu po mnogo čemu se razlikuje od drugih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima žive Romi. Prije svega, Romi u Vitezu već dvije godine imaju svoj Muzej, prvi ovakve vrste u BiH.

Otvoren je u naselju Sofa 2013. godine, na inicijativu dva Udruženja koja djeluju na ovom području, i to Udruženja Roma “Jačanje – Zuralipe” i Udruženje žena Romkinja Centar za majke “Izvor života” iz Viteza.

U njemu se mogu vidjeti razne rukotvorine starih romskih zanata, kao što su rad u drvetu, rad u bakru, satlarski zanati, tj. predmeti od kože, te razni ručni radovi žena Romkinja i članica Udruženja, kao što je pletnja, vez, heklanje, šivenje i sl.

Svi ti predmeti zapravo su ručni radovi članova ova dva Udruženja.

Tahirović kaže kako, od kako je otvoren, u muzej često dolaze posjetitelji, većinom najavljeni gosti, članovi raznih organizacija, institucija, škola i drugih odgojnih institucija, kao i stranih donatora i slučajnih i znatiželjnih prolaznika.

“Muzej se proteže na prostoru od oko 220 metara četvornih i u njega je uloženo oko 25.000 maraka, bez izgradnje prostora koji je iznosio oko 60.000 maraka. Samoinicijativno naša dva udruženja su ga otvorila bez ikakve dodatne pomoći sa strane. Jedinu potporu koju smo dobili, nakon samog otvaranja, jeste od jedne slovenske organizacije, koji su još tada obećali pomoći koliko i kad budu u mogućnosti. Ali do sada još nisu”, ističe Tahirović najavljujući kako se u sljedećem razdoblju planira proširiti muzej, ukoliko se iznađe neki od donatora koji bi podržao i pomogao ovaj projekt na bilo kakav način.

“Na takav način možemo dodatno potaći naše članove i članice da i u budućnosti nastave sa svojim radom. Također, možemo pokazati kako i mi Romi možemo i hoćemo biti ravnopravni sa ostalim narodima i narodnostima u BiH”, kaže Tahirović.

Obrazovanje

Prema njegovim riječima, postignut je veliki napredak kada je u pitanju obrazovanje Roma, pa tako u Vitezu 87-ero djece pohađa osnovnu školu, 15 učenika pohađa srednje obrazovanje i 2 učenika su na fakultetu. Pored toga, tu je i 14 djece spremnih za upis u predškolsko obrazovanje.

Inače, Udruženje “Jačanje-Zuralipe” brine i o edukaciji i zapošljavanju Roma, pa je u naselju Sofa pokrenut svojevrsni edukacijski centar u kojem se omogućava dopunska nastava za predškolsku djecu i učenike osnovne škole.

“Na ovaj način motiviramo djecu kako ne bi izgubila želju za obrazovanjem. Surađujemo sa nastavnicima i učiteljima iz Osnovne škole Vitez koji educiraju našu djecu i pomažu im u vezi predmeta s kojima imaju probleme. Udruženje ima kadar koji je u mogućnosti pomoći Romima na području ove županije i osigurati im osnovne potrebe u obrazovanju, stambenom zbrinjavanju, stambenoj problematici, zaposlenju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti”, kaže Tahirović.

Fali novac za izgradnju kuća Romima

Da problemi nikad ne dolaze sami, Romi iz Viteza shvatili su kada im je rečeno da će zbog nedostatka novca kasniti izgradnja dviju i sanacija šest kuća najugroženijim romskim obiteljima. Naime, izgradnja i sanacija kuća planirani su u naseljima Sofa i Očice za što će biti izdvojeno ukupno 115.000 maraka, od čega će 100.000 maraka izdvojiti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a ostatak Općina Vitez.

Za realizaciju ovog projekta, kako kaže Tahirović, nedostaje još 20 tisuća maraka.

“Kada je u pitanju nedostatak novca za stanove, u tijeku je pronalazak rješenja preko Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i općine. Oni će pokušati iznaći sredstva za rješenje problema Roma za stambeno zbrinjavanje tako da sve romske obitelji budu stambeno i zbrinute”, nada se Tahirović

Prvi rimski muzej u BiH

Romi u Vitezu već dvije godine imaju svoj Muzej, prvi ovakve vrste u BiH.
Otvoren je u naselju Sofa 2013. godine, a u njemu se mogu vidjeti razne rukotvorine starih romskih zanata, kao što su rad u drvetu, rad u bakru, satlarski zanati, tj. predmeti od kože, te razni ručni radovi žena Romkinja i članica Udruženja, kao što je pletnja, vez, heklanje, šivenje i sl. Svi ti predmeti zapravo su ručni radovi članova ova dva Udruženja.

 

dnevni-list.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/