Village Harmony sutra u Bugojnu na Gradskom Trgu u 21:00

https://www.zekataxi.com/ http://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike

Vokalni ansambl Bugojno u saradnji sa Općinom Bugojno za sutra priprema još jedan interesantan koncert koji je rezultat dugogodišnje saradnje sa horom iz Amerike – Village Harmony. Koncert je planiran u 21:00 sat na Gradskom trgu, a u slučaju kiše bit će održan u KSC-u Bugojno.

Ljubitelji horskog pjevanja imat će priliku poslušati interesantan repertoar koji priprema Village Harmony, hor iz Amerike, a koncert će upotpuniti Vokalni ansambl Bugojno, Horoljupci i Ženski vokalni ansambl HKD Napredak Bugojno.

Village Harmony je horska asocijacija koja već skoro 30 godina djeluje u Vermontu, Sjedinjene Američke Države. Posebnost ovog udruženja su česti internacionalni horski kampovi, koji su se do sada održavali širom svijeta – od Južne Afrike, Evrope do Velike Britanije i SAD-a. Ovo je njihov treći horski kamp u Bosni i Hercegovini, a dvosedmični boravak i intenzivne horske probe će biti krunisane koncertima u Sanskom Mostu, Bugojnu, Konjicu i Sarajevu.

Posebnost hora Village Harmony je svakako njihov repertoar: tradicionalna bosanska pjesma- sevdalinka ( s instrumentalnom pratnjom ili u a cappella aranžmanima), islamske duhovne pjesme – ilahije te napjevi iz seoske tradicije BiH. Riječ je o projektu u okviru kojeg su repertoar za koncert gosti iz Amerike pripremali sa horskim dirigentima i muzičarima iz BiH – Samirom Merdžanić, Almom Karić, Almom Karabeg, Zoranom Guja, Lejlom Čaušević i Vahidinom Omanovićem.

S obzirom na to da su svi članovi ovog hora Amerikanci, i da im je maternji jezik engleski, tim više očarava izbor njihovog koncertnog repertoara. Voditeljice projekta Village Harmony, Mary Cay Brass i Suzannah Park , su zadužene za dio repertoara u kojem će nam se ovaj hor predstaviti s tradicionalnom američkom muzikom, duhovnom muzikom Afro-Amerikanaca te pjesmama iz Južne Afrike.

rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/