Vildana Karamustafić: Uvesti identifikaciju pomoću usana

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Vildana Karamustafić mlada je doktorica stomatologije koja je odlučila pokrenuti privatni posao u rodnom Gornjem Vakufu – Uskoplju. Iako je imala priliku za rad u inozemstvu, smatra da je naša zemlja idealna za pokretanje malih biznisa, a uporedo je nastavila i s obrazovanjem.

Prošle godine je s doktoricom Selmom Zukić uradila prilot-istraživanje o forenzičkoj helioskopiji u BiH. Rezultati su objavljeni na Međunarodnom kongresu stomatologa 2018. u Tesliću, a u pripremi je i još jedan stručni rad koji će biti predstavljen na simpoziju u Mostaru.

Forenzička helioskopija je metoda identifikacije osobe na temelju analize karakterističnog oblika i rasporeda linija na rumenom dijelu usana. Otisci usana su jedinstveni a metoda uzimanja uzoraka neinvazivna. Stoga bi trebalo uvesti proceduru uzimanja evidencije usana u standardnu stomatološku praksu – kazala je Vildana.

Naila Čaušević

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o