Vildana Karamustafić: Uvesti identifikaciju pomoću usana

http://www.janj.ba/bs/article/80/grijanje-na-briket-sta-je-zapravo-briket

Vildana Karamustafić mlada je doktorica stomatologije koja je odlučila pokrenuti privatni posao u rodnom Gornjem Vakufu – Uskoplju. Iako je imala priliku za rad u inozemstvu, smatra da je naša zemlja idealna za pokretanje malih biznisa, a uporedo je nastavila i s obrazovanjem.

Prošle godine je s doktoricom Selmom Zukić uradila prilot-istraživanje o forenzičkoj helioskopiji u BiH. Rezultati su objavljeni na Međunarodnom kongresu stomatologa 2018. u Tesliću, a u pripremi je i još jedan stručni rad koji će biti predstavljen na simpoziju u Mostaru.

Forenzička helioskopija je metoda identifikacije osobe na temelju analize karakterističnog oblika i rasporeda linija na rumenom dijelu usana. Otisci usana su jedinstveni a metoda uzimanja uzoraka neinvazivna. Stoga bi trebalo uvesti proceduru uzimanja evidencije usana u standardnu stomatološku praksu – kazala je Vildana.

Naila Čaušević

https://www.bugojno-danas.info/kulturno-obrazovni-centar-muradija-bugojno-poziva-na-upis-za-skolsku-godinu-2019-2020/ https://www.bugojno-danas.info/novo-u-bugojnu-taxiplus-povoljna-udobna-i-sigurna-voznja-do-zeljene-destinacije' https://www.bingotuzla.ba/2019/08/22/u-bingu-vikend-traje-cetiri-dana-22-8-25-8-2019/'