Večeras je noć Lejletu-l-Bedr

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalozi-u-bingu/

Večeras će muslimani širom svijeta obilježiti Lejletu-l-Bedr, jednu od najznačajnijih noći u mjesecu ramazanu. Na prigodan način, ova noć bit će obilježena i na području Medžlisa IZ-ce Bugojno.

Po riječima Vehida ef. Arnauta, glavnog imama u Bugojnu, u svim džamijama i džematima, gdje je organizovano klanjanje teravih-namaza na području bugojanskog Medžlisa IZ-ce, povodom 17. noći mjeseca ramazana bit će održani prigodni programi. Centralno obilježavanje noći Lejletu-l-Bedr u našem gradu bit će upriličeno u centralnoj Sultan-Ahmedovoj džamiji. O značaju noći Lejletu-l-Bedr govorit će dr. hfz. Elvir Duranović, doskorašnji imam ove džamije, koji odnedavno obavlja dužnost stručnog saradnika u Institutu za istraživanje islamske tradicije Bošnjaka u Sarajevu.

Noć Lejletu-l-Bedr predstavlja sjećanje na bitku na Bedru koja se dogodila 624. godine, druge godine po Hidžri. Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane jer su poslije nje dobili svoju punu prepoznatiljovost kao zajednica u svijetu. Islamska zajednica u BiH je 17. dan ramazana, dan kada se dogodila ova bitka, proglasila Danom bošnjačke dijaspore.

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/