VEĆA ZARADA OD MALINE: U Bugojnu održana prezentacija “Program proizvodnje i plasmana paprike – feferon”

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Općina Bugojno je u saradnji sa njemačkom kompanijom Carl Kuehne, sa sjedištem u Mostaru, organizovala prezentaciju projekta proizvodnje paprike, sorte zeleni feferon, na području općine Bugojno u 2018. godini.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači su mogli prisustvovati prezentaciji na kojoj su saznali korisne informacije o sadnji na otvorenom i zatvorenom prostoru što se tiče feferona.

Prezentaciju je u zgradi Općine Bugojno održao Boris Maslać – rukovoditelj poslovnice Carl Kuehne Mostar. Domaćin je bila stručna saradnica u Opštinskoj službi za poljoprivredu Bahira Abdibegović.

Kompanija Carl Kuehne je jedna od vodećih kompanija u Evropi u sektoru poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, a ideja ove kompanije je da pronađe potencijalne kooperante na području općine Bugojno, odnosno poljoprivredne proizvođače koji bi kroz kooperantski sistem u saradnji s ovom kompanijom ostvarivali prihode.

Kompanija Carl Kuehne ovim projektom nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor neophodni sadni i ostali repromaterijal, a čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz plod zelenog feferona koji bi ova firma otkupila.

Svakom kooperantu ugovorom se nudi: sadni materijal, đubriva i zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje „kap po kap“, malč folija, edukacija i organizirani otkup.

Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi oko 1.900 KM po dunumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od 1 do 4 dunuma.

Dakle, statistika je rađena prema oglednom polju u Blagaju prošle godine gdje je po dunumu prinos moguć 5 tona što iznosi 4500 KM, što je 2600 KM profit za poljoprivrednika jer su troškovi 1900 KM. Na 7.5 tona koliko je moguće ubrati za jednu sezonu na jednom dunumu, prihod bi bio 6750 KM, dok bi profit za poljoprivrednika iznosio 4800 KM.

Otkupna cijena po kilogramu iznosi 0,90 KM.

Bugojno-danas.info

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/