Usvojen zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke usvojen je sa osam glasova delegata za, niko nije bio protiv, dok su četiri delegata bila uzdržana. 

Delegatima se obratio predsjednik UKK “Švicarac” Kemal Duraković.

Pred vama stoji čovjek koji je zbog CHF kredita pokušao da se ubije. Prije nego što sam se odlučio na to, ženi i djeci sam poslao oproštajno pismo da se s njima oprostim i kažem zašto sam to uradio. Popeo sam se na sedmi sprat i izbacio sam noge u ventilacioni otvor širine dva s metar i htio da skočim. Trideset metara lijevo nalazil se “Hypo banka”, pojavila mi se i želja da je zapalim. Hvala Bogu pa to nisam uradio. Tačno je da su se naša 23 korisnika ubila, nema grada gdje nisam išao i ljude skidao sa vješala. Druge zemlje riješavale su svoj problem, mi ništa. O kriminalu ove banke postoji toliko dokumenata da ne bi mogli stati u jedan kamion. Ovi ljudi koji su u očaju traže i trebaju vašu pomoć – kazao je Duraković.

Naglasio je i da su u korist korisnika donesene brojne presude ne samo u BiH nego i u drugim zemljama.

Na presudama piše da su ugovori ništavni da korisnik kredita treba da vrati samo iznos podignutog kredita. Ni u RS-u nije bolja situacija. Pomozite tim ljudima, ova cifra ide na više od 100.000 ljudi. Ako vam znače šta moja dva prsta ja ću vam ih otkinuti i dati kako bi glasali i pomogli ovim ljudima – kazao je Duraković.

Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke razmatrali su delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas na sjednici.

Zakon je predložio delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Mario Karamatić (HSS), a njime se utvrđuje obaveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u CHF u KM.

Njime su obuhvaćeni svi krediti koje su komercijalne banke u BiH odobrile građanima BiH u švicarskim francima.

Karamatić je ranije ukazivao na to da je takav zakon bio što prije potreban Bosni i Hercegovini u kojoj živi 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, a većina ih ne može isplaćivati takve kredite.

Mario Karamatić, predlagač Prijedloga zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, podjsetio je kako je dug bankama zbog ovih kredita omča o vratu 9. 802 korisnika.

Karamatić je prije glasanja zamolio delegate da glasaju za ovaj zakon i da ga popravljaju kroz amandmansku fazu jer oni koji su uzimali kredite u CHF-u ne mogu više čekati.Podvukao je i da je državna zakonodavna vlast izmjenama Zakona o potrošačima zauvijek zabranila kredite u „švicarcima“, ali taj zakon nije riješio pitanje onih koji su već podigli kredite u toj valuti.

Predsjedavajući Doma Ognjen Tadić upozorio je da će ovo pitanje postati predmet prepucavanja jer zakon predstavlja prijenos nadležnosti sa entiteta na državu.

 

avaz.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/