Usvojen nacrt zakona predsjednika udruženja “Švicarac” Kemala Durakovića

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bih usvojio je danas Nacrt zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke.

Zakon je usvojen sa 79 glasova, a od prisutnih delegata samo jedan je bio protiv. Nacrt zakona podržale su sve stranke bez obzira da li pripadale vladajućoj koaliciji ili opoziciji.

Nacrt zakona predviđa konverziju kredita u konvertibilne marke po kursu na dan podizanja kredita uz obračunavanje kamate u iznosu od pet posto.

Banke će morati sa svim korisnicima uraditi aneks ugovora o podizanju kredita čime bi bila okončana agonija hiljada korisnika kredita u francima.

Vlada FBiH na sjednici 07. aprila nije prihvatila ovaj Nacrt zakona navodeći da on uvodi pravnu nesigurnost zbog retroaktivne primjene.

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima “Švicarac” za Klix.ba kaže kako su njemu potekle suze radosnice nakon usvajanja zakona.

Parlament nikada nije bio jedinstveniji. Nadam se da će zakon u sljedećoj fazi usvajanja pretrpjeti samo minimalne izmjene“, kaže on.

Ranije su sličan zakon usvojile Srbija i Hrvatska, dok je u RS-u usvojen sasvim različit zakon koji je najbliži onome što je svojim korisnicima predložila Hypo banka.

Duraković najavljuje inicijativu za usvajanje istog zakona i u RS-u, a u međuvremenu banke su Hrvatsku već tužile sudu u Washingtonu kao i domaćem Ustavnom sudu.

klix.ba

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o
https://www.bugojno-danas.info/mlinpek-pekara-u-centru-bugojna-u-kratkom-periodu-postala-omiljeno-mjesto-bugojanaca/