Uspješna akcija bugojanskih sportskih radnika: Podignuti nišani za Zekira Halilovića

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Na ideju par sportskih radnika u našem gradu te u saradnji sa Općinom Bugojno i načelnikom Hasanom Ajkunićem u našem gradu pokrenuta je veoma lijepa akcija koja je na kraju imala i uspješan završetak. Naime, podignuti su nišani za dugogodišnjeg sekretara NK Iskra Zekira Halilovića koji je preminuo 2003.godine.

Kada sam došao u Bugojno 1971.godine tada je bio zavičajni klub Studenata i oni su podigli spomenik Luki Tvtkoviću. Nako hodajući vidim da naš nekadašnji sekretar koji je tu ulogu obavljao 40 godina a i dvije godine bio predsjednik to nije imao pa smo odlučili da i njemu podignemo nišane jer je to svakako zaslužio. Tu je pored ukopana i njegova žena, a djeca to nisu mogli napraviti i on je za mene bio jedan jako fin čovjek i dobar sportski radnik, kazao je incijator ove ideje, legenda NK Iskra Osman Bambur, s kojim je naša ekipa i posjetila mezarje Jaklić u društvu još jednog sportskog radnika, nogometnog trenera Seada Smihe Tankovića.

Rad Zekira Halilovića u Iskri je započeo sredinom 60-tih godina gdje kao član Uprave doprinosi da Iskra postane stabilan član zonskog takmičenja u fudbalu. Krajem 60-tih biva izabran za predsjednika NK Iskra i tu funkciju obavlja do početka 70-tih kada dolazi na mjesto sekretara kluba. Rad predsjednika ali i sekretara obavlja na amaterskoj odnosno volonterskoj bazi, tj. bez ikakve materijalne nadoknade.

Krajem prve polovice 70-tih Iskra prelazi u viši rang takmičenja, to jest postaje drugoligaš. Za taj status najviše su zaslužni igrači ali oni nisu mogli bez homogene uprave kojoj svojim radom doprinosi i Zekir Halilović. NK Iskra postaje stabilan drugoligaš ulaska u viši rang takmičenja, a u periodu druge polovice sedamdesetih dolazi do formiranja SOFK-a. Za predsjednika iste glasanjem je izabran Zekir Halilović koji će svojim pregalačkim radom još više širiti i afirmirati ostale sportove na širem planu.

Kao kruna rezultata na fudbalskom polju dolazi ulazak NK Iskra u najviši rang takmičenja, gdje Iskra dobiva status prvoligaša i tada njegov rad biva prepoznatljiv po pedantnosti,neumornosti i osebujnoj komunikativnost, a što je i bila osobitost njegovog karaktera.

[fb_embed_post href=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.958789624144415.1073741894.867921743231204&type=3/” width=”550”/]

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/