Uskoro novi javni poziv za nezaposlene porodilje

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Općinska služba za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu pokrenut će ovih dana proceduru s ciljem formiranja spiska nezaposlenih porodilja u 2015. godini kojima će, po tom osnovu, biti isplaćena jednokratna pomoć.Sredstva su obezbijeđena u budžetu Općine Bugojno.

Po riječima Seada Karahodžića, pomoćnika načelnika u ovoj službi, uspješno je završena isplata jednokratne pomoći za 152-ije porodilje u 2014. godini.

Pomoć ove vrste dobile su isključivo nezaposlene žene iz Bugojna, koje su se porodile u toj godini.

Svakoj od porodilja uručena je jednokratna pomoć u iznosu od 200 KM. Nakon te procedure koju smo uspješno proveli, u situaciji smo da možemo objaviti novi javni poziv za sve nezaposlene porodilje koje su rodile u 2015. godini. Znači, da bi one ostvarile jednokratnu pomoć trebaju, praktično, da ispunjavaju neke osnovne uslove. Prije svega, da imaju stalno mjesto boravišta na području općine Bugojno, da se nalaze na redovnoj evidenciji Biroa za zapošljavanje i, naravno, da su se porodile u 2015. godini, naglasio je Karahodžić.

Uz zahtjev koji će moći dobiti na šalteru Centra za pružanje usluga građanima, svaka porodilja treba dostaviti izvod iz matične knjige rođenih, odnosno rodni list, uvjerenje da se nalazi na evidenciji nezaposlenih, i kopiju ugovora s bankom na kojoj se nalazi broj žiro računa za uplatu jednokratne pomoći.

Visina iznosa jednokratne pomoći zavisit će od broja žena, koje su se porodile u prošloj godini.

Predviđeno je da se, za tu namjenu, iz općinskog budžeta izdvoji 32.000 KM.

Pravo na jednokratnu pomoć neće imati porodilje koje su do poroda bile u stalnom radnom odnosu, s obzirom da one ostvaruju drugi vid naknade, koja je regulisana aktuelnim zakonskim propisima.

Inače, odluka o isplati jednokratne pomoći nezaposlenim porodiljama u Bugojnu primjenjuje se od 2012. godine.

Izvor: Mevlida Ridžal/rtvbugojno.ba

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/