Upućen apel SDA za hitno zapošljavanje 100.000 ljudi

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Stranka za Bosnu i Hercegovinu održala je jedanaestu sjednicu Glavnog odbora u Zenici, saopćeno je danas iz ove stranke.

Kako piše u saopćenju, doneseno je sedam zaključaka, a između ostalog, upućen je apel na Stranku demokratske akcije da hitno realizira obećanih 100.000 radnih mjesta i tako zaustavi iseljavanje mladih iz Bosne i Hercegovine.

U nastavku pročitajte sve zaključke sa sjednice Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovini.

1. Apelujemo na SDA da hitno realiziraju obećanih 100.000 radnih mjesta i na taj način zaustave iseljavanje mladih iz Bosne i Hercegovine. U suprotnom, ovo će postati država korisnika PIO – MIO fonda.

2. Prestanite sa zaduživanjem Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o akcizama ili kratkoročnim zaduženjima putem vrijednosnih papira ili kreditima kod komercijalnih banaka. Imate na raspolaganju preko 50 milijardi KM državne imovine i stavite je u funkciju. Imate preko 700 miliona KM u sivoj ekonomiji, upotrijebite ih!

3. Gospodo iz SDA, HDZ i SBB ništa niste učinili na infrastrukturnim projektima u mandatu koji vam je na isteku, osim što ste uhljebili svoje ljude na rukovodna mjesta. Dajte obrazloženje građanima BiH zašto se ništa ne gradi.

4. Usvojite Izborni zakon sa demokratskim vrijednostima i ogranišite sve mandate na maksimalno dva ciklusa izabranog zastupnika u jednom tijelu. Na taj način ćete demokratizirati kompletno društvo, a nećemo gledati iste likove 20 godina u istim parlamentarnim foteljama. Usvojite elektronsko glasanje skeniranjem glasačkog listića i na taj način dajte priliku da birači biraju svoje predstavnike, a ne to čine oni koji broje – tj. kradu glasove. Zaboravite na nove etničke podjele putem Izbornog zakona.

5. SNSD i Savez za promjene u Narodnoj skupštini RS-a nije spomenuo koliko se Bošnjaka ili Hrvata vratilo na radno mjesto u rudniku Ljubija ili bolje rečeno koliko ih se nije vratilo, a očekuju podršku Domovine za privatizaciju rudnika. Uz ovakvu politiku, nikada je nećete imati!

6. Slična je stvar i sa Aluminijem Mostar. Gotovo niko od Bošnjaka ili Srba se nije vratio na radno mjesto u Aluminij Mostar, ali je zato Elektroprivreda Bosne i Hercegovine na svoju štetu isporučila električnu energiju za prvih pola godine u Aluminijski kombinat Mostar.

7. Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu je na jedanaestoj sjednici u duhu nastavka borbe za povratak svih na svoja prijeratna ognjišta donio odluku o ustanovljenju ”Povelje herojima povratka”, koja će biti dodjeljivanja jednom godišnje osobama koje su učinile najviše u borbi za povratak svih na svoje, a prema kriterijima koje će ustanoviti stručna resorna grupa.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu

N1

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/