Upriličen vjerski program i predavanje u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka

Prusac je večeras bio centar duhovnosti Bošnjaka ovog podneblja. U ambijentu kompleksa nacionalnih spomenika i historijskih građevina, pod otvorenim nebom, večeras je upriličen poseban vjerski program.

U haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka nakon akšam – namaza održan je vjerski program i predavanje uz učešće hora imama Muftijstva banjalučkog i Tarikatskog centra.

Predavanje je održao muftija banjalučki mr. Nusret-ef. Abdibegović, kazavši:

“Ajvatovica je olimp bošnjačke pobožnosti, a Prusac oaza bošnjačke duhovnosti. Tamo u čaršiji je Ajvaz dedo, ovdje na Srtu je Hasan Kafija Pruščak. Ova mezarja prusačka i spoj života i smrti pokazuju i ukazuju da se stanovnici ovog mjesta i ove Bosne ne boje smrti. Valja se i treba se bojati samo Allaha dž.š. Ajvaz dedo je molio Boga i žrtvovao se da dođe voda u Prusac. Voda je simbol fizičkog života a vjera je simbol duhovnog života. Ako se mi vodom čistimo onda vršimo pripremu za duhovni život i čovjek može biti fizički mrtav a duhovno živ a može biti i duhovno mrtav a fizički živ. Vi imate one koji ne osjećaju gospodara svjetova a fizički su živi. Čini mi se da su meleki prizvani ovim večerašnjim ilahijama i mevludom a to je posvjedočila vaša tišina”, kazao je između ostalog mr. Nusret-ef. Abdibegović.

Detaljnije pogledajte u videu zapisu: