Upitno održavanje izbora u Bugojnu

https://www.zekataxi.com/ https://https://www.bingotuzla.ba/ljetnihitovi//

Ukoliko neka općina iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da osigura sredstva, tada je Izborni zakon predvidio da to učine viši organi vlasti.

Iako je Centralna izborna komisija (CIK) BiH u srijedu raspisala predstojeće lokalne izbore, njihovo održavanje je u ovom trenutku upitno u osam općina u BiH. Općine Bosanska Gradiška, Srbac, Jezero, Novo Goražde i Bileća nisu usvojile budžete za ovu godinu, Srebrenik i Mostar nisu dostavili informacije o stanju njihovih budžeta, dok sredstva koje je predvidjela Općina Bugojno nisu dovoljna za sufinansiranje izbornog procesa.

Sudski epilog

Organizacija lokalnih izbora, koji će se održati 2. oktobra ove godine, koštat će oko osam miliona KM. Četiri miliona će se osigurati kroz budžete institucija BiH, a četiri miliona moraju osigurati jedinice lokalne samouprave. One koje to do sada nisu uradile imaju ograničen vremenski rok da to urade.

– Izborni zakon BiH predviđa da jedinice lokalne samouprave sredstva za sufinansiranje organizacije lokalnih izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od raspisivanja lokalnih izbora, što je urađeno u srijedu – izjavila je za Faktor glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Rok ističe 19. aprila, a ukoliko u međuvremenu jedna od navedenih općina ne ispoštuje zakonski rok i ne osigura novac, postoji mogućnost da se izbori u toj općini ne održe te da cijeli slučaj dobije sudski epilog.

– Ukoliko neka općina iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da osigura sredstva, tada je Izborni zakon predvidio da to učine viši organi vlasti. Ako je u pitanju općina, onda u Federaciji BiH imate viši nivo kanton ili Vladu FBiH, a u Republici Srpskoj imate Vladu tog entiteta. Mi smo imali situaciju sa Bosanskim Grahovom, gdje smo raspisali prijevremene izbore za koje nisu osigurana sredstva. Podsjećali smo i više organe vlasti na tu obavezu i ponovo nisu osigurana sredstva. Mi smo nakon toga uputili nadležnom tužilaštvu informaciju o tome da nisu ispoštovane zakonske odredbe o osiguranju finansijskih sredstava. Ukoliko se ponovo budu dešavale ovakve situacije, postupit ćemo kao u ovom slučaju – objašnjava Pirić.

Općine optimistične

Iako još uvijek nemaju usvojen budžet, odnosno funkcioniraju na osnovu Odluke o prijevremenom finansiranju, u Općini Bosanska Gradiška vjeruju kako će se izbori u toj općini ipak održati.

– Već imamo pripremljen budžet za drugu polovinu godine, ali ga je Skupština blokirala i nadamo se reakciji Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, odnosno da će se dozvoliti da ta sredstva budu operativna. U tim sredstvima je predviđen i iznos za sufinansiranje lokalnih izbora, koji je u našem slučaju oko 100.000 KM, a nadamo se da će i CIK BiH imati obzir zbog ove situacije. Postoji i mogućnost da viši nivo vlasti snosi te troškove, pa bi ih mi refundirali nakon što bi naša budžetska sredstva postala operativna. U svakom slučaju, vjerujem kako neće biti problema u organizaciji izbora – izjavio je za Faktor Zoran Latinović, načelnik općine Bosanska Gradiška.

Slična očekivanja imaju i u drugim općinama koje do sada nisu usvojile budžet za tekuću godinu. Kada je Općina Bugojno u pitanju, općinskim budžetom je za sufinansiranje organizacije lokalnih izbora predviđen iznos od 30.000 KM. Prema informacijama Faktora iz Općinske izborne komisije Bugojno, iznos potreban za finansiranje izbora u toj općini je 70.000 KM, a razlika u odnosu na predviđeni iznos u budžetu će se morati nadoknaditi najvjerovatnije rebalansom postojećeg budžeta.

(N. Pobrić/Faktor.ba)

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/