“Umjesto za pomoć oboljelim, zdravstvenim radnicima i privredi SDA i HDZ vrše nova stranačka uhljebljavanja bez konkursa”

https://www.facebook.com/Gradski-TAXI-Bugojno-536291753372444/ https://aspremium.olx.ba/ https://www.bingotuzla.ba/katalogtehnike/

Stiglo je proljeće. I kalendarski, a ovih dana i po temperaturama, ali se Vlada Srednjobosanskog kantona nikako da probudi iz zimskog sna u kome spava već godinama. Većina ministara uljuljkani u svojim foteljama lagano i bez grižnje savjesti ubiru plate, tople obroke, putne troškove, dnevnice i sve ostale beneficije svojih položaja, ne opterećujući se brigama građana ovog Kantona, a posebno, onih oboljelih od Covid-19 i medicinskih radnika koji se svakodnevno bore za njihove živote. Da ih je imalo briga, umjesto što je svaki ministar bez konkursa i bilo kakvih kriterija zaposlio po 2 (dva) stranačka poslušnika u svoja ministarstva, mogli su se bez problema obezbijediti besplatni lijekovi za najbolesnije, ili barem osigurati jednokratna pomoći radnicima u zdravstvu.

U proteklom periodu ne možemo se sjetiti bilo kojeg novog zakona od kojeg bi građani Kantona imali koristi, a kojeg je donio ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, ili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. O ministrima unutrašnjih poslova, pravosuđa i uprave, privrede ili obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta da ne govorimo. Među njima se svakako posebno ističe ministar zdravstva i socijalne politike koji ne samo da do sada nije ništa konkretno uradio za pomoć i podršku zdravstvenom sistemu kantona, nego nikome nije jasno ni šta je njegova funkcija u Vladi SBK/KSB. A kako se ponaša valjda nije jasna ni njemu samome. Osim stranačkih i protivno moratoriju o zapošljavanju već spomenutih uhljebljenja, zadnjih mjeseci funkcija Premijera i ministara svodi se na slikanje prilikom donacija sa viših nivoa vlasti ili stranih donatora, tako da i naš Kanton postao sadaka Kanton.

Naravno, postoji i još jedna funkcija Vlade – da se raspodjele sredstva Budžeta i to 55% poslušnim SDA kadrovima i članovima njihovih porodica i 45% poslušnicima HDZ-a i njihovim obiteljima. I to uglavnom bez ikakvih kriterija i smisla kroz izmišljene konkurse i namještene tendere. Budžet pune svi građani Srednjobosanskog kantona i kao takav bi trebao biti od koristi svima, a ne samo malom broju stranačkih vojnika. On bi trebao biti usmjeren razvoju Kantona, prebrođivanju pandemije, pomoći socijalno najugroženijim, obrazovanju i svemu onome za šta se sad ne koristi.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine istrajna je u svojim stavovima da Vlada postoji zbog građana, a ne obrnuto. Građani moraju imati koristi od Vlade, a ne obrnuto. Građani biraju Vladu, a ne obrnuto. I dokle god je u Srednjobosanskom kantonu sve obrnuto dotle ćemo biti u svemu zadnji. Sve dok građani ne preuzmu stvar u svoje ruke i na izborima ne promjene sve one koji decenijama rade isključivo za svoje interese, a ne interese građana.

                                                                                                                                                 KO SDP BiH SBK/KSB

Služba za odnose s javnošću

https://telemach.ba/
http://www.kasmir.ba/wp-content/uploads/2020/12/KASMIR-KATALOG-2020.pdf?fbclid=IwAR3AjuoeklOLyn_mB3ovYv7c92-EaCLISkHx2lRIfX5P3kNtt0PCqa8mw_o