Umjesto omaža za moju drugaricu i kolegicu Ajku Mujić – Avdibašić, piše Viktor Dundović

https://www.zekataxi.com/ https://www.bingotuzla.ba/ususretljetu

Na književnom nebu Bugojna tiho se i iznenadno ugasi jedna od najsjajnijih zvijezda aforističke virtuoznosti – jedinstvene i neponovljivo duhovite.

Ali kao što sjaj svake zvijezde što se ugasi putuje vječno kroz vrijeme tako će i Ajkina književno-politička lucidnost lebdjeti zauvijek u orbiti zvjezdanog neba nad njenim voljenim Bugojnom.

Na stotine osnovaca i srednjoškolaca kojima je Ajka bila omiljena nastavnica, te desetine nastavnika i profesora kao i mnogih građana Bugojna s kojima je bila pravi prijatelj došlo je na Hendek 4.4.2019. odati joj posljednju počast.

„Ovdje puca“ – Mujić Ajka

Moja drugarica iz školskih dana. Uvijek smjela, direktna i beskompromisni borac za pravdu, koja joj uvijek nekako hinjski izmiče i izmigolji se iz ruku, ali ona ne posustaje, i ne odustaje od te vječne i neugasive ljudske težnje i želje za nedokučivom (najčešće) pravdom i slatkom slobodom. Ali baš ova njena čežnja i ganjanje ovih dviju teško uhvatljivih, a češće neuhvatljivih ptica, i čini Ajku umjetničkom i romantičnom dušom koja sanja, mašta, čezne, želi, piše, da, ona piše, i to najzahtjevnijom formom a da najbolje odslika njen karakter što nikad ne odustaje od „nemoguće“ misije pjesnika – a to je gnomski sabijeni aforizam.

To je kratka, maksimalno sažeta, čak sabijena i zbijena misao i riječ u orahovu ljusku, malu naizgled, ali sa neiscrpnim unutrašnjim bogatstvom jezgre krcate esencijalnim životnim spojevima i sastojinama.

Njenoj aforističnoj ratnoj zbirci (iz ratnog oktobra 1994.) pod naslovom „Ovdje puca“, dodatnu vrijednost i neobičnost daje baš njeno ratno izdanje vjerno i vjerodostojno odslikavajući to sada već historijsko vrijeme ratne 1992., 1993., 1994. i to pošteno, nepristrasno, moralno, uprkos strahotnoj i smrtonosnoj težini koju rat nosi sa sobom.

Svoje lucidne i dijamantski oštro izbrušene misli Ajka hronološki razvrstava po godinama:

  • 1992. – „Prazne glave i pune puške nanesoše najviša zla u

ovom ratu.“

  • „Ekstremisti bi malu Bosnu podijelili na tri velika dijela.“
  • 1993.„Etnički čiste podjele su prljav posao.“
  • „Bosance svi ocjenjuju pozitivno, a puštaju ih da propadaju.“
  • „Uvijek je bilo kad se hoće sve se može. Sad isto vrijedi i kad se neće.“
  • „Ne može se jedan život podijeliti na tri bolja.“
  • 1994. „Oni što Bosnu dijele na tri, uzeli bi sebi veću polovinu.“
  • „Nismo više u srcu Evrope, nego na dnu.“
  • Pošto žive bez vode i hrane, neki Bosanci liče na anđele.“

I tako Ajka, jedina ženska bugojanska aforistica, daje nevjerovatno duhovitu dimenziju suštine ratnih dešavanja poentiranih paradoksom, ironijom, satirom, sarkazmom, parabolom…(22.01.20111.g.)

Bugojno, 05.04.2019.g.                                         Viktor Dundović

http://www.kasmir.ba/index.php/katalog/